Hírek Külföld

Újabb brüsszeli beismerés: terroristák juthatnak névtelen migránskártyához

A Budapesten elfogott és terrorizmussal gyanúsított Hassan F. csak Görögországban használható, havonta százötven euró elköltésére alkalmas bankkártyáját letiltották, mert nem jelent meg a havonta szükséges helyszíni ellenőrzésen – közölte Natasha Bertaud, az  Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn Brüsszelben.

A szóvivő az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjaként azonosított szíriai férfi előre feltöltött bankkártyájára vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az Európai Bizottság friss információkat kapott Haszan F.-et illetően, melyek megerősítették, hogy Haszan F. részt vett abban a programban, melyet az ENSZ menekültügyi hivatala (UNHCR) indított, és melynek keretében bankkártyán keresztül támogatták pénzzel azokat, akik nemzetközi védelemben részesültek, és így legálisan tartózkodtak Görögországban.

A szóvivő hozzátette, a programban az Európai Bizottság nem közvetlenül vesz részt, a támogatások felhasználását, valamint az esetleges visszaéléseket azonban szigorúan ellenőrzi.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség március második felében terrorizmus gyanúja miatt vette őrizetbe Magyarországon a szíriai férfit, aki három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja, és 2016-ban feltételezhetően kivégzésekben vett részt. A 27 éves férfit 2018. december 30-án a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren ellenőrizték. A férfi hamis okirattal igazolta a saját és a vele lévő nő személyazonosságát, ezért a bíróság embercsempészés és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint három évre kiutasította Magyarországról.

A nyomozás adatai szerint az Iszlám Állam 2016-ban Szíriában, Homsz városában – bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából – egy helyi lakos mintegy 20 családtagját kivégezte, mert megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez, és a gyanú szerint Haszan F. ezekben a kivégzésekben vett részt.