Színes Térség

Háromszoros magyar bajnok fogathajtó Varga László

Ismét a dobogó legfelső fokára állhatott az apátfalvi Varga László, aki ezúttal a március 30-án, Hortobágyon rendezett Fedeles Fogathajtó OB döntőjében bizonyult a legjobbnak. A Makói Silver SE hajtója az egyesfogatok megmérettetésében szerzett aranyérmet segédhajtójával, Baka Tiborral.

Varga László 22 éves kora ellenére már tapasztalt versenyzőnek számít; szorgalmas munkájának köszönhetően az utóbbi három esztendőben mindig első helyezéseket szerzett országos bajnokságokon. Első nemzeti döntőjén 2016-ban vett részt, ott rögtön ezüstérmet szerzett, és azóta megállíthatatlanul gyűjti a legfényesebb medálokat. – Szabadidőmben a lovaimmal foglalkozom, azokat tanítom. A mostani eredményemet Favory Fácánnal értem el, nagyon sokat gyakoroltunk edzőm, Görbe Sámuel útmutatásai alapján – tudtuk meg Lackótól, aki azt is elárulta, Hortobágyon az első három helyezett nagyon magas szinten hajtott, és végül 3 század másodperccel sikerült győznie. Szépen ívelő pályáját családja mindenben támogatja és az egyes helyszíneken is mindig szurkolnak neki.

Eddig összegyűjtött tapasztalatait a fiatal lovas készséggel osztotta meg. – Nagyon fontos a hajtó, segédhajtó és a ló összhangja. Tudnunk kell egymás gondolatát is, mert csak így lehet nyerni. A versenyen pillanatok alatt sok mindenre kell figyelni: az akadályokra, a ló mozgására, a kanyarok, az ívek nagyságára, az időre és a sebességre. Azonnal kell korrigálni, ha valami nem úgy sikerül, ahogyan kellene, gyorsítani, lassítani, egymás keze alá dolgozni – emelte ki a Makói Silver SE versenyzője, aki a terepen Baka Tibor segédhajtóval dolgozik össze.

Varga László felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon jól kell ismerni a pályát is, mert a küzdelem során már nincs idő gondolkodni, emellett figyelni kell arra is, hogy a lónak maradjon ereje az utolsó méterekre is. A Fedeles Fogathajtó Magyar Bajnokság hortobágyi döntőjébe 61 fogat nevezett be öt kategóriában. Az indulóknak három különböző pályát kellett meghajtaniuk, amelyeken az időeredmények és a hibapontok összeadódtak. Lackó az egyesfogat kategóriában lett első és már a jövőt tervezi; szeretne felkészülni kettesfogatban a C kategóriás szabadtéri akadályhajtó versenyre. Emellett természetesen továbbra is folytatja kedvenc mezőgazdasági munkáit, az aratást és a bálázást.