Színes Térség

A rendezetlen iratok rendezésében segítenének a kiszombori önkéntesek

A kiszombori honismereti kör tagjai az új makói levéltárban a napokban tett látogatásukkor ajánlották fel a segítségüket. Felemelhették a legnagyobb könyvet, s beletekinthettek a József Attila makói tanulmányi előmenetelét rögzítő iratba is.

A makói levéltár új épületében jártak a napokban a kiszombori honismereti kör, a múlt és a helytörténet iránt érdeklődő tagjai. A kiszomboriakat az épületben Urbancsok Zsolt főlevéltáros kalauzolta végig, bemutatva a régi iratok új házát, valamint betekintést kaptak a levéltár modern lehetőségeibe.

A honismereti kör tagjai végigjárták teljesen felújított, s levéltárrá átalakított épületet. A főlevéltáros megmutatott mindent: a nyolcszögű kiállító szobát, s a kutatószobát is, ahol lehetőség van az óriási mennyiségű digitalizált anyagban keresgélni. Megtudhatták azt is, hogy az Arcanum Digitális Tudománytárat a levéltárban a kutatók teljesen ingyenesen használhatják.

A bemutató során találtak egy kiszombori vonatkozású, Népszava 1912-es egyik számában megjelent cikket Berzeczky Elláról, aki Kiszomboron jótékonysági bálokat szervezett a koldusok segítésére. Az érdeklődők megnézhették azt is, hogyan helyezték el a raktárban a levéltár őrizetében lévő iratanyagokat, felemelhették a legsúlyosabb könyvet, és megnézhették József Attila tanulmányi előmenetelét – egy korabeli tanulmányi iratban.

A kiszombori honismereti kör tagjai felajánlották, hogy nyáron-ősszel néhány nap önkéntes munkával segítenek a levéltár rendezetlen iratai rendezésében.

A kiszomboriak nem az első alkalommal tanulmányoztak régi iratokat, hiszen január végén, ahogy arról korábban már beszámoltunk, a kiszombori plébániába látogattak, ahol Varga Attila esperes-plébános tette lehetővé, hogy betekintsenek a Historia Domusba, azaz a plébánia történetét megörökítő latin, illetve magyar nyelvű érdekes részben fényképekkel illusztrált iratokba, feljegyzésekbe.