Térség Top

Földeáki sportcsarnok: megkapták az építési engedélyhez szükséges tervet

A Návay iskola udvara Gagarin utca felőli szélén épülhet meg a földeáki sportcsarnok (a képen a látványterv), mely építési engedélyre benyújtott terveit nemrégiben megkapta az önkormányzat. A sportcsarnok építése közel másfél évet csúszott eddig, először a kisebb sportcsarnok szerepelt a kormányhatározatban, majd amikor ez kijavították, a tervezőmérnök tervezte rossz helyre.

– Annak idején Lázár János még miniszterként jelentette be, hogy kiemelt állami beruházásként kezelik a földeáki sportcsarnok ügyét. Nagyon örültünk neki. Meg is jelent a kormányhatározat a Magyar Közlönyben. Mi végig azt mondtuk, hogy a „C” típusú, 20×40 méteres küzdőtérrel rendelkező sportcsarnokra van szükségünk, melyben a kiszolgáló helyiségek is nagyobbak, van benne dupla öltöző. Ez ugyanis kettéosztható, így egyszerre két testnevelés óra is tartható benne – mondta Hajnal Gábor polgármester.

A Magyar Közlöny olvastán azonban meghökkentek a képviselők, abban a kisebb sportcsarnok szerepelt, az pedig alkalmatlan a mindennapos testnevelés helyi igényire. Egy osztálynak maradt volna a szabad ég alatti tornaóra.

– A miniszter úrral együtt hónapokig érveltünk a közlönyben megjelentnél nagyobb sportcsarnok mellett. Végül sikerült elérni, hogy a kormány módosítsa a határozatát, a mi igényink szerint – tette hozzá a polgármester.

Hajnal Gábor bízik abban, hogy még az idén megkezdődik a sportcsarnok építése

És még így sem volt sínen a beruházás – derült ki. Tavaly év elején a tervezőmérnök személyesen látogatott el Földeákra, a község és az iskolavezetése elkísérte a sportcsarnok leendő helyszínéré, azaz az iskolaudvarra.

– Elmondtuk neki, hogy az iskolaudvar Gagarin utca felőli szélére képzeltük el. Nagy meglepetésünkre, a hódmezővásárhelyi építési hatóságnál úgy szerepelt, hogy a csarnok az udvar közepébe két méterre az aszfaltozott kézilabda pálya mellé kerülne. Így azonban nem beláthatóvá válna az iskolaudvar, illetve az épületbe csak úgy lehetne bemenni az iskolaidőt követően, azaz a hétvégeken vagy este, ha minden alkalommal kinyitnák miatta az iskolát. Márpedig a sportcsarnok nem csak iskolai, de közösségi célokat is szolgál majd. Ezért az utcafrontra kellett volna tervezni, hogy oda az utcáról közvetlen be lehessen menni, ha községi vagy egyéb rendezvény idején – sorolta a polgármester.

A község jelzésére végül – nagy küzdelem után – a tervező a megfelelő helyre „tolta át” a tervet, ennek közel 10 milliós költségét végül a földeáki önkormányzatnak kellett állnia. Az önkormányzat a közelmúltban megkapta az építési engedély benyújtásához szükséges tervet.

Ha az építési engedély megszületik, várhatóan az idén megkezdődhetnek a munkálatok.

A leendő helyszín

– Az önkormányzatra hárul a kerítés elbontása, illetve a 9 útba eső fa kivágása. Ha a sportcsarnok elkészül, újakat ültetünk helyettük is – mondta Hajnal Gábor, aki szerint a település történetében ez lesz a második legdrágább beruházás (az első a község másfél milliárdos csatornázása volt), mely költségeit másfél évvel ezelőtt 500-700 millió forint közé becsülték.

Az építés beruházója a Nemzeti Sportközpontok, a sportcsarnokot az várhatóan az önkormányzat birtokába adja. Az utóbbi pedig használatra a tankerületnek adja, hogy az építményt az iskola diákjai használhassák.