Hírek Makó

Kiszelly Zoltán: tragikomikus, de az ellenzéki oldalon Gyurcsány a legtehetségesebb

A politológussal a makói Közéleti Est előtt készítettünk interjút. Kiszelly Zoltán szerint az Európai Parlamenti választásokon most magasabb lesz a részvétel, mert az emberek nem akarják, hogy a fejük felett a brüsszeli bürokraták és spekulánsok döntsenek. Az ellenzéki összefogás kapcsán pedig az a politológus véleménye, hogy Gyurcsányt senki nem fogja tudni kilökni a csónakból.

 

– Az Európai Uniós csatlakozásunk óta talán a legfontosabb választás áll most előttünk, milyen eredményre számít? Lehet-e komoly változás?

– Az elmúlt öt évben kiderült, mennyire fontos, hogy kik irányítják az Európai Uniót. Mi magyarok nagyon régóta szerettünk volna tagjai lenni az európai integrációnak, ezért küzdöttek az ’56-osok, ezt reméltük a rendszerváltáskor. Azonban egy olyan uniónak szeretnénk a tagjai lenni, amelyben egyenrangú felek vagyunk, ugyanúgy hozzászólhatunk, és alakíthatjuk a dolgokat, mint mások. A legtöbb európai ember rájött, hogy ez nem mindig van így, ezért most feltehetően többen fognak részt venni a választáson. Magyarországon a 28 százalékos részvétel valószínűleg 30 százalék fölé fog menni. A mostani választás legfontosabb kérdése, hogyan viszonyuljunk a globalizációhoz? Olyan folyamatok indultak el világszerte – gondoljunk csak az újkori népvándorlásra – amelyek eddig spontán módon zajlottak, és most Trump elnök, vagy a Kínaiak, vagy éppen az Európai Bizottság szeretné ezeket mederbe terelni. Ezek a kérdések azonban nagyon kevés ember javára dőlnek el, az elit, spekulánsok, vagy brüsszeli politikusok javára. Sokan úgy érzik, hogy most van itt az idő, hogy hallassák a hangjukat, ha a migrációt meg akarják állítani, vagy nem az Európai Egyesült Államokat akarják létrehozni, hanem a nemzetek Európáját, akkor olyan pártokra fognak szavazni, amelyek ezt támogatják. Az emberek nem akarják, hogy a fejük felett a brüsszeli bürokraták és spekulánsok döntsenek.

– A magyarországi ellenzéknek milyen esélyei vannak?

– Nagyon csapnivaló helyzetben vannak, megosztott ellenzéket látunk, amely nem tud összefogni. Ami kísérletek voltak tavaly decemberben, vagy idén januárban, ezek visszaestek a szokásos szintre. Budapesten maximum 2 ezer ember ha tüntet, érdektelenségbe fulladnak. Sajnos az ellenzék, most már a Jobbikot is beleértve a bevándorláspárti és globalizációs terveket támogatja, nem tudnak vonzó alternatívát állítani. Azt látjuk, hogy már az önkormányzati választásokra készülnek, de ha most, az Európai parlamenti választásokon nem szerepelnek túl jól, akkor őszre sem várható, hogy lendületet kapnának.

– Az összefogást már az országgyűlési választásokra is tervezték, de akkor nem jött össze. Maga Gyurcsány Ferenc szólta el magát, hogy ha nyer az ellenzék, abból káosz lett volna. De akkor mi a cél?

– Gyurcsány Ferenc világosan kimondta azt is néhány éve, hogy „ágaskodik az ambíciója”, és még szeretne miniszterelnök lenni. Neki ez a célja. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, egy 20-30 százalékos párt kell mögé.  Amikor kiszakadtak az MSZP-ből, akkor 0 százalékról indult, most 5-7 százalékon vannak. A többi pártot megpróbálja ledarálni, a szavazóikat elhozni. Most már a feleségével együtt a legszélsőségesebb álláspontot foglalják el, amikor azt mondják, hogy az Európai Egyesült Államokat akarják megvalósítani. Ennél a többi ellenzéki párt nem tud nagyobbat mondani, Gyurcsányék elmentek a falig. Ezért kullognak folyamatosan mögötte, mert akkorákat mond, amit nem tudnak überelni. Ha Gyurcsány Ferencnek nem sikerül, akkor a feleségét szánja  – magyar Hillary Clintonként – az egyesült ellenzék vezetésére. Őket a többiek se kiköpni, se lenyelni nem tudják.

– De azért arra is vannak próbálkozások, hogy nélküle legyen összefogás, akkor ez nem sikerülhet?

– Ha megnézzük, Bajnai Gordon, és Botka László is megpróbálta kilökni a csónakból, de nem sikerült nekik. Másoknak sem fog sikerülni, mert nincsenek akkora politikusok, mint ő. Tragikomikus módon az ellenzéken belül tényleg az egyik legtehetségesebb politikus.

– Programokat mégsem nagyon látunk, csak azt, hogy le kell váltani a kormányt, vagy ősszel kormánypárti polgármestereket, mindegy mennyire működik jól egy település. Ez nem kockázatos?

– Az emberek szabadon dönthetnek a sorsukról, szabadon választhatnak a jelöltek között, de szerencsésebb egy olyan, jó jelöltet választani, aki együttműködik a kormánnyal, és nem a konfliktust keresi. A demokrácia abból él, ha alternatívák vannak. Vonzó alternatívákat kell kidolgozni, ha csak botránykeltésben érdekeltek, vagy abban, hogy ugródeszkaként használják a közösséget, amelyik megbízott bennük, akkor egy ciklusos polgármesterek lesznek. Az emberek rájönnek, ha a hátukon akar valaki az országos politikába felkapaszkodni, és nem a helyiek érdekét képviseli.

– Az viszont már most is látható, hogy korábbi elsővonalas pártpolitikusok is villámgyorsan tudnak „függetlenné” válni. Ennek van politikai értelme, vagy csak már ők sem tudják eldönteni, hogyan szerezzenek szavazatokat?

– Szerbiában, Romániában, Lengyelországban, Szlovákiában, Magyarországon ugyanaz a forgatókönyv. Az ellenzéki pártokat megpróbálják egybeterelni, és ezzel a bevándorlást ellenző kormányokat elszigetelni. Látják, hogy párt színekben nem tudnak nyerni, ezért megpróbálnak függetlennek mondott jelölteket maguk előtt tolni, akiktől azt remélik, hogy jobban megszólítják a szavazókat, mint párt színekben, illetve az alkukat, a pártok közötti vitákat zárójelbe tudják tenni. Bajnai Gordon is ilyen korai kísérlet volt. Kiemelték az MSZP csődtömegéből, és bemutatták, mint egy új, független politikust. Az emberek viszont átláttak rajta. Magyarországon most nincs kormányváltó hangulat, az emberek többsége úgy érzi, hogy javul az élethelyzete, ez is csökkenti az ellenzék esélyét. A másik, hogy a kormánypártoknak egy nagyon vonzó alternatívája van, ami az önkormányzati választásokon is megjelenik, a migrációs politika. Amíg a kormány azt mondja, hogy nemet mondunk a migránsokra, és igent a magyar gyerekekre, a családtámogatásra, addig az ellenzék mindig a bevándorlás oldalára sodródik. Az országgyűlési választásokon is látszott, hogy a választók pontosan átlátták, hová vezetne, ha a baloldali kormányzás visszatérne.