Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint Magyarországon lesz a nemrég elfogott szír terrorista, Hassan F. büntetőeljárása, mert bár nem magyar állampolgár és nem Magyarországon követte el bűntetteit, de amit elkövetett, az Magyarországon is bűncselekmény.

Bakondi György pénteken az M1-nek felidézte: régóta vannak információk, becslések arról, hogy a 2015 óta hány terrorista vagy terroristagyanús ember jutott be Európába. Példaként említette a Bataclan-mészárlás elkövetőit.

Hassan F.-re kitérve úgy fogalmazott: a férfi valamilyen okból Görögországba érkezett, ahol politikai menedékjogot kért és kapott. Ráadásul bankkártyát is kapott, ezért nem igaz, hogy mindenkit ellenőriznek, aki ilyen kártyát kap – mondta.

Bakondi György közölte: a terroristát belga hatósági megkeresés alapján azonosította a Terrorelhárítási Központ, mivel Belgiumban két tanú is közreműködik az eljárásban. Szavai szerint egy átállt iszlamista segíti a belga, ezáltal az európai hatóságokat, valamint szemtanú van arra, hogy az elfogott szír férfi emberölésben vett részt.

A Görögországban szerveződő migránskaravánról azt mondta: fel kell készülni a balkáni útvonalon. Erről beszélni szerinte nehezére esik Nyugat-Európának, mert szerették volna elkerülni, hogy a migráció egyáltalán téma legyen.

Ebbe a képbe ugyanis nem illik bele a sok ezer, áthaladásra készülő illegális határátlépő, így ez nem jelenik meg a nyugati média fősodrában sem – tette hozzá.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest