Ha a helyi betegeket viszi a makói kórházba a pitvaros falugondnok, s van a kisbuszban hely, ezentúl a pitvarosi betegeket is bevihetné – javasolta Radó Tibor polgármester, Ambrózfalva, Csanádalberti, Nagyér és Pitvaros ma esti, a csanádalberti községházán tartott együttes ülésén. Nyitott kapukat döngetett.

A közös ülésen elsőként Palicz András makói rendőrkapitány adott tájékoztatót a kapitányság és a pitvarosi rendőrőrs a tavalyi munkáról és a pitvaros rendőrőrs tevékenységéről. Elmondta: a 4 településen tavaly összesen 38 bűncselekmény történt, az összes, a kapitányság területén történt bűncselekményeknek csupán 8 százaléka. Elmondta: a kapitányság illetékességi területén 100 ezer lakosra tavaly 1718 bűncselekmény jutott, ez egynegyede a 2010-es több mint négyezernek. Csökkent a lopások, a lakásbetörések száma is. S tavaly nem történt tavaly halálos baleset. A sofőrök közül is csak 1 okozott ittasan balesetet. A kapitány megköszönte azt is, hogy térség 11 polgárőrsége összesen 4500 órát segített a rendőrségnek.

Radó Tibor Pitvaros polgármestere külön köszönte, hogy a rendőrök nagyon figyelnek a helyi iskolára. Lőrincz Tibor Nagyér polgármestere, azt tapasztalta, hogy több rendőr teljesít szolgálatot, mint korábban. Csjernyik Zoltán, Csanádalberti polgármestere és Csirik László, Ambrózfalva polgármestere is köszönte a rendőrök munkáját.

Kardos István alezredes a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatójának szóbeli kiemelésében elmondta, tavaly a négy kistelepülésen nem kellett műszaki mentést végezniük. Közölte: egyre több lakásban üzemeltetnek a szén-monoxid jelzőt, ezért ugyan több az esetszám, hiszen ezek jeleznek, de nagyobb a biztonság. Hozzátette: január óta a kéményseprést is a Katasztrófavédelem végzi a lakosságnak, évente egyszer térítésmentes, de azt kérni kell. A 1818-as számon lehet őket hívni.

Tavaly 16 tűzeset volt, a négy kistelepülésen ezek közül Ambrózfalván csak egy volt, melyeket a legközelebb lévő tótkomlósi tűzoltók jöttek oltani. Közölte, hogy szeretnék, ha Pitvaroson lenne egy-két olyan ember, aki segítene a tűzoltóknak mielőbb a tűz pontos a helyszínére találniuk, erre főleg a külterületen lenne szükség. A négy település képviselő-testülete tagjai mindkét beszámolót ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el.

A négy kistelepülésen továbbra sem kell fizetni a házi gondozásért, minimális, 5 és 6 százalék között emelték április 1-től az óvodai, iskolai étkezési díjakat, a szünidei étkeztetés díja, miután azt az állam biztosítja, pedig nem változott.

A képviselők egyhangúlag elfogadták a Csanádalberti Közös Hivatal működéséről szóló beszámoló.

Döntöttek arról az érintett testületek, hogy Csanádalberti a makói menőállomást 30 ezer, míg, Ambrózfalva 10 ezer forinttal támogatja. Módosították Csanádalberti és Ambrózfalva településképi rendeletét is.

A pitvarosi szociális rendeletet is módosították. Radó Tibor polgármester elmondta: a gyógyszer-támogatási kérelem benyújtásakor növelték egy kicsit a jövedelemhatárt, ugyanis többször is előfordult, hogy nem jogosultak támogatásra az igény benyújtói. De szigorítják is a rendeletet, ezentúl orvosi vagy gyógyszertári írásos indoklás mellett növelik a támogatás összegét és a jövedelemhatárt minimális mértékben. A pitvarosi testület a piactérrel kapcsolatos korábbi határozatát is módosította. Az Arany János utcán 2020 február végére elkészülő piac építéséhez. 13,9 millió támogatást kaptak, az összes önerő 1,624 millió.

Radó Tibor kezdeményezte, hogy amikor a csanádalberti falugondnoki busszal betegszállítást végeznek a makói kórházba, a pitvarosi betegek is ülhessenek be a mikrobuszba, ha van szabad hely. Mint kiderült, nyitott kapukat döngetett a kéréssel.

Az már a falugondnoktól tudtuk meg, hogy a 8+1 személyes mikrobusszal alkalmanként általában csak 1-2 beteget szállít a makói kórházba különféle előjegyzett vizsgálatokra, így a pitvarosi betegeknek is van benne hely.

A két önkormányzat a betegek szállítását koordinálni fogja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest