Legkésőbb május 20-ig van idő felajánlani a befizetett adónk egy részét civil szervezeteknek, egyházaknak. Portálunk tájékoztató kampányt indít a teendőkről, és bemutatunk néhány olyan szervezetet is, akik jogosultak felajánlást fogadni. Cikksorozatunk első részében a legfontosabb tudnivalókat vesszük sorra a Kalkulus Könyvelőiroda ügyvezetőjével.

A NAV ma már a magánszemélyek nagy részének elkészíti az adóbevallását, így az a tapasztalat, hogy az adó 1 százalékok felajánlása kicsit a háttérbe szorult, tudtuk meg Molnár Viktortól. Az ügyvezető szerint ez azért sem jó, mert a civil szervezetek számára ez egy nagyon fontos bevételi forrás.

A lehetőség azonban továbbra is adott, és nem is annyira bonyolult módon tehetjük meg. Fontos tudni, hogy bár a köztudatban ez 1 százalékos felajánlásként ragadt meg, valójában 1+1 százalékról van szó. Egyik részét egy jogosult civil szervezetnek, másik részét pedig technikai számmal rendelkező egyháznak lehet felajánlani.

– A legfontosabb, hogy nézzünk utána, az általunk kiszemelt civil szervezet jogosult-e az egy százalékra. Ezt legegyszerűbb megnézni az adóhivatal honlapján, ott fent van minden jogosult szervezet, névvel, címmel, adószámmal. – mondja Molnár Viktor.

Azért is érdemes erről meggyőződni, mert ha olyan szervezetnek ajánljuk, aki nem jogosult a fogadására, akkor a későbbiekben ugyan kapunk visszajelzést arról, hogy a felajánlásunk sikertelen volt, és az összeg bekerül a költségvetésbe, mintha semmit nem tettünk volna. A NAV oldalán a jogosult szervezeteket itt találja.

Figyelni kell a határidőre is, legkésőbb ugyanis május 20-ig jeleznünk kell, kinek szeretnénk adni az adónk egy részét.

Elektronikus formában az Ügyfélkapun keresztül tehetjük meg. Itt belépve először az eSZJA portálra kell menni, ahogyan az alábbi kép bal oldalán is látszik.

 

A következő lépés a jobb oldalon lévő 1+1%-os nyilatkozat, ahol alapesetben a „Nyilatkozásra vár” fogad minket. A nyilatkozom hivatkozásra kattintva a „Rendelkező nyilatkozatot” kell lenyitni, és az itt található űrlapot kitölteni. A beadás előtt természetesen ajánlott végigfuttatni az ellenőrzést is.

Ha saját magunknak csináljuk az adóbevallást, akkor az ANYK keretprogramban mellékletként kell feltölteni a kitöltött dokumentumot. A 18EGYSZA nyomtatványt egyébként papír alapon is be lehet adni (itt találja), akár az adóhivatalban, vagy éppen postára adva.

Olyan eset is van, amikor az adóbevallásokat a munkáltató készíti el, ekkor arra kell figyelni, hogy a kitöltött nyomtatványt egy zárt borítékban, a leragasztásánál aláírva juttassuk el a munkáltatónak. Erre azonban május 10 a határidő!

Molnár Viktor portálunknak elmondta, a hozzájuk fordulóktól minden esetben megkérdezik, akarják-e valamilyen szervezet, egyház számára felajánlani az adó egy részét, ezért adott esetben, ha könyvelő erre nem kérdez kifejezetten rá, akkor jelezzük számára.

Az adó 1+1 százalékok felajánlása fontos bevételi forrás a civil szervezeteknek, egyházaknak. Segítünk közösen!

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest