Április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját, amely József Attila születésnapja is egyben, ebből az alkalomból a Forgatós Táncegyüttes egy nagyszabású előadással készül a Hagymaházban. Az együttes próbájára ellátogatva megtudtuk: közel 90 táncos fogja bemutatni a költőóriás életét, gyerekkorától kezdve egészen tragikus haláláig.

Nemcsak a Makón töltött időszakot, hanem József Attila teljes életét, életének legfontosabb állomásait is színpadra viszi a Forgatós Táncegyüttes április 11-én – tudtuk meg Doktor Lászlótól, aki kiemelte: a mai fiatalok, illetve nem is már csak a fiatalok nem ismerik annyira József Attilát, amennyire kellene és amennyire megérdemelné.

– Azt gondolom, hogy mindenki számára érdekes lesz; átélhető, átérezhető és érthető darab lesz, József Attila biztosan közelebb kerül a szívekhez és a lélekhez, és talán egy katalizátorként fog szerepelni ez a fiatalok körében, mert azt tudjuk, hogy a zene meg a tánc ha együtt van, akkor az egy katalizátor lehet – hangsúlyozta a művészeti vezető, aki azt is elárulta, hogy az előadásban számos megzenésített vers is helyet kap, amely Sebő Ferenc munkáját dicséri.

– Úgy vélem, hogy mi nagyon szerencsések vagyunk a férjemmel, mert olyan gyerekanyag van a kezünkben, akik fogékonyak arra, amit mit mi színpadra álmodunk; legyen az a klasszikus, autentikus néptánc, illetve ezek a táncszínházi produkciók – fogalmazott Doktor-Bagaméri Andrea – A gyerekek abszolút vevők rá, és szinte ezt nem is munkaként fogják fel, hanem önmegvalósításként, játékként, és szinte nem is veszik észre, hogy mennyit tanulnak annak az adott kornak a történelméből, mert azért mégiscsak József Attila élete alatt történt egy Trianon is, volt egy gazdasági világválság is – tette hozzá.

Az együttes asszisztense továbbá kiemelte: a darab különlegessége, hogy amikor a dramaturgia megkívánta – a párizsi és bécsi jeleneteknél, hiszen a költő utazásai is megjelennek – segítséget kértek, és így más tánckultúrákat is színpadra visznek; modern tánc és balett is helyet kap az előadásban.

Ahogyan végigvezetik a költőóriás életét, több életszakaszában mutatják meg József Attilát. Kuklis Marcell Tamás a 10 éves kora körüli József Attilát játssza majd, és mint elmondta, fontos, hogy bemutassák, milyen kötődése is van a városhoz; a gimnázium is az ő nevét viseli, és a hat éve táncoló Tamás is annak az intézménynek a diákja.

Lipták Fedóra szintén mintegy hat éve táncol, ő József Attila testvérét jeleníti meg az előadásban. Mint elmondta, nagyon tetszik neki, és megtiszteltetésként éli meg, hogy megkapta ezt a szerepet. Továbbá elárulta, a próbák során József Attila élete is szóba kerül, így egyre többet tud meg róla.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest