Mintegy egy hónapon belül véget ér a Kaláka program, amelynek részeként 81 lakás fejlesztésére, karbantartására kerül sor a városrészben a Honvéd-projekt részeként. A nagy érdeklődésre való tekintettel szeretnének még ugyanennyi ingatlan munkálatait elindítani.

– Nagy örömmel számolunk be a Kaláka program eddigi jó munkájáról, sikeréről. A Kaláka program nagyon sok házon tud segíteni az első menetben  – fogalmazott dr. Sánta Sándor, aki elmondta, nagyon nehéz a magánházak megsegítése anyagilag, a pályázatnak köszönhetően viszont erre lehetőség nyílt. Az önkormányzati képviselő továbbá hangsúlyozta, hogy szükség lenne önkormányzati bérlakásokra is, mivel nagyon nagy rá az igény, illetve szólt a rossz állapotú házak problémájáról is, amelynek felújítása nem éri meg. Dr. Sánta Sándor a Kaláka programot a Honvéd-projekt legsikeresebb részének nevezte, elégedettségét fejezte ki, továbbá elmondta: a kezdeti nehézségek után egyetértés van a kivitelező, a projekt menedzser, a szociális munkások és közte.

– Makó Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be Honvéd városrész megújítására vonatkozóan, amely nyertes pályázat keretein belül valósulhat meg. 2018 július elsejével indult el maga a Honvéd-program, így Honvéd infrastrukturális fejlesztése és az úgynevezett soft-fejlesztése merőben összefügg; így a két projekt teszi ki az egymilliárd forintot. A soft részre bruttó 219 millió forintot nyert az önkormányzat, melyet konzorciumban valósít meg a Makói Egyesített Népjóléti Intézménnyel ,ezenkívül pedig a Szeged-Csanád Egyházmegyével – összegezte Andrási Lilla.

– Az egyik legfőbb programeleme a soft résznek az úgynevezett Kaláka program, melynek az egyik megvalósítási helyén állunk. Összesen 81 ingatlan felújítása, karbantartása fog megvalósulni. Lassan a végéhez közeledünk, maga a projekt 2020. június 30-ig tart, de úgy néz ki, hogy hamarabb be tudjuk fejezni a 81 ingatlan felújítását – emelte ki a projektkoordinátor, aki szólt arról is, hogy nagyon sokan jelentkeztek a városrészből a Kaláka programra, amelyet az önkormányzat nagyon szeretne teljesíteni, viszont a projekt keretei adottak.

– Alapból a Kaláka program úgy indult, hogy kisebb felújítások és karbantartások lesznek elvégezve, e helyett már az elején olyan kérésekkel fordultak hozzánk az ingatlantulajdonosok, hogy szeretnének ajtó-, ablakcserét, a tetőszerkezetet javítani, illetve kerítéseket. Mi próbáltunk ennek megfelelni, és erre vonatkozóan állásfoglalást kértünk a támogatótól, és Makó Város Önkormányzata a támogatóval együtt úgy döntött, hogy a Kaláka program keretein belül teljesíteni fogja ezeket a kéréseket. Én úgy látom, hogy ez a mai napig kitart; leginkább ajtó-, ablakcserét szoktak kérni az ingatlantulajdonosok, de én mindig azt kérem, hogy nézzünk egy sorrendet, mindent nem tudunk teljesíteni – tette hozzá.

– A pályázat megírásakor az volt a cél, hogy Honvéd városrészben ne csak az ingatlanok felújítására gondoljunk, hanem magára a szemléletváltozásra is, hogy az itt élő emberek egymást el tudják fogadni, és egymáshoz közelebb tudjanak kerülni – hangsúlyozta Andrási Lilla, aki továbbá szólt arról is, hogy az önkormányzat közel egy éve azon dolgozik, hogy hogyan tudnának a többi családnak is segíteni, hiszen nagyon sokan, közel 200 ingatlannal jelentkeztek, így szeretnének még 81 ingatlanra vonatkozóan elindítani a Kaláka második körét.

– Úgy gondolom, hogy sikeres volt az egész program, annál is inkább, mert megmozdult a lakosság, érezhető, hogy kicsit jobban odafigyelnek a családi házukra, a környezetükre, és én azt gondolom, hogy ez volt a legnagyobb hozadéka az egész megmozdulásnak, és az is látszik – fogalmazott Matuszka István. A SZAK-MA CENTER Kft. ügyvezetője továbbá hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy mindenki a saját családi házát, a környezetét rendbe tartsa, hogy az alapvető karbantartási munkálatokat elvégezze, ahol pedig idősek laktak, ott fokozottan figyeltek és segítettek a házuknál.

A Berzsenyi utcában lakó Faragó Magdolna is részt vett a programban. Mint elmondta, a régi ajtajával volt probléma, hiszen kulcsra sem tudta zárni, illetve az állapota sem volt már megfelelő. Ideiglenes megoldásként átmenetileg kapott egy ajtót, most pedig egy teljesen új ajtó került felszerelésre a mai napon. A program résztvevője örömét fejezte ki ennek kapcsán, és mint elárulta, nagyon segítőkészek voltak, rendes munkát végeztek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest