Térség Top

Pénteken zárva lesz a magyarcsanádi községháza

Egy napra bezárják a magyarcsanádi községházát, ugyanis kicserélik az épület nyílászáróit – derült ki a ma esti testületi ülésen, melyen a képviselők elfogadták a Magyarcsanád Település Üzemeltetési és Fejlesztési NKft. idei üzleti tervét, mely 4 millió 405 ezer forintos nyereséggel számol. Az is kiderült, hogy a falunapra elkészül a művelődési ház melletti rendezvénytér.

A Család és Gyermekjóléti Szolgálat tavalyi munkájáról szóló beszámoló kapcsán Dorogi Beatrix családsegítő munkatárs szóbeli kiegészítőjében elmondta: 2017-hez képest megemelkedett a jelzések száma, hiszen míg két éve 2017-ben 13 jelzést kapott, addig tavaly 68-at. Ez is azt mutatja, hangsúlyozta, hogy jól működik a jelzőrendszer. Emelkedett a gondozott családok és gyermekek száma is emelkedett, de a védelembe vétel 4-gyel csökkent, 3 gyereket pedig ideiglenesen elhelyeztek. Bár a sürgős esetekben általában telefonon hívják fel, de akkor is kéri írásban a bejelentéseket. Ezek – mondta – akkor fontosak, ha a gyermekbántalmazásról van szó. A családsegítő munkatárs arról is beszámolt, hogy Nagyon népszerű az Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság csomagosztása. A kisjövedelmű idősek is kapnak három havonta csomagot, ebből összesen 30-at osztanak Nagylakkal közösen, a 9, 0-3 éves gyerek pedig havonta kapja.

A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokhoz kapcsolódó szakmai munkáról szóló beszámoló kapcsán elhangzott: az előző esztendőben 18 személyi gondozottal kezdték, de 2 elhalálozott, helyettük 2 újat felvettek. Nagyon félreértelmezik azonban ezt az ellátást az idősek. Ugyan személyi és szociális gondozást végeznek a faluban, de sokan havi egy nagytakarításra is igényt tartanak, ám a gondozók csak a bevásárlásban vagy az ellátáshoz tartozó dolgokban segíthetnek. Próbálnak minél több idősön segíteni.

Farkas János polgármester azt mondta, hogy a gondozottaknak kiszállított étel mennyisége megfelelő, de a minősége nem, és nem értette, miért nincs diétás menü, hiszen 7-en dolgoznak a konyhában, és diétás szakács is van. A polgármester szerint kell ilyet készíteni, s javasolta, hogy a nyáron legyen a hétvégi menüfőzés is, biztos lenne rá igény.

A képviselői hozzászólások szerint lenne igény a 24 órás gondozásra, sőt egy helyi szociális otthonra is, hiszen a környező települések hasonló intézményeibe nagyon-nagy a túljelentkezés.

A két beszámolót a testület egyhangúan elfogadta, ahogy az önkormányzati épületek energetikai fejlesztése pályázat pénzügyi szerkezetének módosítása. Ez csupán technikai jellegű. + 15 százalékra benyújtották az igényüket. Az összköltség 51 millió 841 ezer 697 forint. Farkas János polgármester elmondta, ütemterv szerint halad a munka, mely remélhetően április végére befejeződik. A napelemeket teszik fel utoljára az épületre. Holnap, azaz pénteken, zárva lesz a hivatal, aznap cserélik ugyanis a községháza nyílászáróit.

A testület döntött arról is, hogy az idén egész évben pályázat a helyi rendeletben konkrétan meghatározott civil szervezetek, magánszemélyek feladatellátásaik támogatására, melyekről a testület dönt.

A képviselő-testület elfogadta a község 2023-i tartó közép- és 2029-ig szóló hosszú távú vagyongazdálkodási tervét. A polgármester azt javasolta, hogy értékesítsék a község tulajdonában lévő jó néhány beépítetlen területet, plusz a volt dögteret

A képviselő elfogadták a Magyarcsanád Település Üzemeltetési és Fejlesztési NKft. idei üzleti tervét. Borsos Krisztina ügyvezető elmondta: 4 millió 405 ezer forint eredménnyel számoltak az idén. De vannak fenntartásai, hogy ennyi lesz-e az eredmény. Elhangzott, hogy a nyomott árú étkeztetés díját fel kellene emelni, mert az jelentős veszteséget okoz. A Magyarcsanád Település Üzemeltetési és Fejlesztési NKft-nél az idén 10 közfoglalkoztatottat alkalmaznak.

Az is kiderült, hogy havi egymilliót fizetnek 17 ember a csabai hulladékválogatóban való munkába szállításért két vállalkozónak. Ez a pénz 3 hónap alatt már elég lenne saját, használt, 9 személyes kisbuszra. Megvizsgálják, hogy megéri-e. Kisebb vita keveredett abból, hogy legyen-e a cégnek állandó jogi képviselője.

Farkas János polgármester szerint növelni kellene az építőipari tevékenységét, s emelni kellene az étkezési árakat, a veszteség csökkentése érdekében.

Farkas Jánosné képviselő elmondta, ha Magyarcsanádon muszáj emelni az étkezési díjat a bevezetett turisztikai járadék miatt, akkor más településeken is kell. Tolmácsolta az Nkft. felügyelő bizottsága álláspontját: miszerint egy helyre, az Állomás utcára kellene költöztetni a céget, s megfontolandó a hulladékválogatóba szállító gépkocsi beszerzése is.

Az is elhangzott, hogy a falunapra elkészül a művelődési ház melletti rendezvénytér, a s község. 2 millió forintot nyert a Bethlen alapítványtól.