Belföld Hírek

Már szinte rendszeresek a Jobbik körüli antiszemita botrányok

Jobbik

„Egymást ajnározó zsidók”, „Saul-fordulás”, „zsidóügyi szakértő” – a Jobbik háza táján mindennapos lehetett a zsidózás – állítja az Origo.hu egy újabb, a napokban nyilvánosságra került hangfelvétel alapján, amelyen a párt vezető politikusai durva antiszemita megjegyzéseket tesznek. Az anyag a Jobbik 2012-es frakcióülésén készült, vagyis a Jobbik mintegy hivatalos hangját hallhatjuk. Az elmúlt időszakban több hasonló hanganyag gerjesztett botrányt a párt körül – írja a hirado.hu.

Szávay István volt jobbikos országgyűlési képviselő „kampós orrú zsidózását” nemrég viccelődésnek próbálták beállítani, Sneider Tamás, a Jobbik jelenlegi elnöke esküvőjén a náci karlendítést is poénkodással magyarázták a pártban, kérdéses, hogy ezt az esetet miként tudja magyarázzák – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Talán ez lehet a legérdekesebb fejleménye az ügyeknek, ugyanis sem a Jobbik, sem az ellenzéki pártok részéről nem érkezett elhatárolódás és érdemi cáfolat, hogy az, ami a hangfelvételen elhangzik – bármilyen botrányos is legyen –, az valóban elhangzott-e – magyarázta Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője.

Az Origo.hu a jobbikos frakcióülésen elhangzottakat közzétette az elejétől a végéig. Tóth Erik elmondta, kétségtelenül vannak beazonosítható hangok, mint például Vona Gábor volt párelnök hangja, de még jó pár akkori jobbikos képviselő hangját is fel lehetett ismerni.

Az elemző szerint ismét egy antiszemita botrány fog kirobbanni a Jobbik körül, ami az évben már nem az első alkalom. Ez azt mutatja, hogy finoman szólva még van tartalék azoknak a kezében, akik ezeket a hanganyagokat nyilvánosságra hozzák – magyarázta. Az ilyen anyagok publikálása rendkívül hatékonyan működött az elmúlt időszakban – tette hozzá.

Nem tudják leplezni antiszemita nézeteiket?

A Nézőpont Intézet tavaly augusztus óta többször is vizsgálta a pártok támogatottságát és azt, hogy mi az a pártimázs, amit egy adott politikai erőhöz kötnek. Ennek alapján Tóth Erik elmondta, a legnagyobb arányban antiszemitának, rasszistának és minden esetben radikálisnak tartották a Jobbikot a megkérdezettek.

Ez azt mutatja, hogy azok a hangfelvételek, amelyek adott esetben 2012-ből származnak, azok még egyértelműen a mai nap is a társadalom számára a Jobbikhoz köthető politikai tartalommal és megnyilvánulásokkal párosulnak – világított rá az elemző.

Veszítettek biztos szavazóikból

Véleménye szerint a Jobbik elnökségének el nem határolódása teljes mértékben érthető. Tisztában vannak azzal, hogy az a politikai retorika, amit követtek 2009 és 2015 között, az beégett a magyar társadalom tudatába, és ezt semmiféle köpönyeg mögé bújtatva nem lehet elbujtatni az emberek elől.

Az elemző emlékeztetett arra is, a Jobbik tavaly április óta több mint hét százalékot veszített a biztos szavazok körében a párt támogatottságából, ami nem független attól, hogy egyfajta néppártosodás felé tolódik a Jobbik, ezzel szemben pedig olyan politikai botrányok robbannak ki sorozatban, amelyek ennek hitelességét aláássák.

 

Forrás: hirado.hu | Borítóképünk illusztráció.