Szájer József tehát továbbra is az EP néppárti frakcióvezető-helyettese, a konzervatív csoportosulás egyik legbefolyásosabb tagja marad, annak ellenére, hogy a Fidesz nemrég úgy döntött: felfüggeszti tagságát az Európai Néppártban.

A Fidesz képviselői továbbra is az Európai Néppárt EP-frakciójának tagjai maradnak, és tisztségeiket is betöltik, annak ellenére, hogy a magyar kormánypárt kezdeményezésére, a Néppárt elnökségének egyetértése mellett a Fidesz tagságát nemrég felfüggesztették a pártcsaládban. Ezt a tekintélyes brüsszeli Politico.eu írta meg.

Esteban González Pons néppárti frakcióvezető-helyettes a cikkben közölte, más az Európai Néppárt mint pártcsalád, illetve annak frakciója az Európai Parlamentben. Az EP-frakcióban adott esetben olyanok is helyet foglalhatnak, akiknek pártja nem tartozik a néppárthoz. A képviselőcsoportból pedig senki nem kezdeményezte a 12 fideszes politikus kizárását. Mindez azt jelenti, hogy Szájer József továbbra is néppárti frakcióvezető-helyettes, a szavazások vezetője, vagyis a konzervatív csoportosulás egyik legbefolyásosabb vezetője marad, de a többi fideszes politikus is épp úgy teszi tovább a dolgát a néppárti frakcióban, mint eddig.

A Politico.eu megjegyzi, a pártcsaládoknak és a politikai frakcióknak eltérő a szerepük és a funkciójuk, és sokszor eléggé laza a kapcsolatuk. A néppárti parlamenti képviselőcsoportban biztos, hogy semmilyen változás nem történhet a fideszes politikusok tevékenységét, jogállását illetően, míg véglegesen el nem dől, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök pártja – a május 26-i EP-választások után – hosszú távon az Európai Néppárt kötelékeiben folytatja-e európai politizálását.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs