Mint korábban megírtuk, a Csongrád Megyei Önkormányzat méltatlanság miatt megfosztotta mandátumától a makói Jobbik elnököt, aki emiatt bírósághoz fordult. Első körben rossznak ítélték volt a kizárásáról szóló határozatot, ezt azonban a megyei önkormányzat javította. A bíróság most arra a következtetésre jutott: jogos volt a mandátum elvétele.

Éveken keresztül megyei önkormányzati képviselőként és a Makó Csípőst kiadó egyesület elnökeként is tevékenykedett a Jobbik volt országgyűlési képviselő-jelöltje, ez a két tisztség azonban az önkormányzati törvény szerint összeférhetetlenség.

Miután portálunk megírta, hogy Kiss Attila a Sándor Móricz Egyesület elnöke is, a szintén megyei önkormányzati képviselő Mágori András vizsgálatot kezdeményezett, hogy kiderüljön, megfelel-e ez a hatályos törvényeknek.

A Csongrád Megyei Önkormányzat arra jutott, hogy nem, ezért megfosztotta a képviselőt a mandátumától még tavaly, aki emiatt a bírósághoz fordult. A meghozott határozatot első körben formai hibák miatt visszavonta a bíróság. Kakas Béla azonban már akkor jelezte, ez nem jelenti azt, hogy nem állt volna fenn az összeférhetetlenség, azt érdemben nem is vizsgálták. A megyei önkormányzat ezután hozott egy újabb, a bíróság által kifogásoltakat kijavító határozatot, amelyet ellen Kiss Attila szintén megtámadott.

Most azonban, miután formailag megfelelt a dokumentum, a bíróság végre érdemben is vizsgálta az összeférhetetlenséget, és arra a következtetésre jutott, hogy jogosan vették el a Jobbikos képviselő mandátumát.

A bíróság ugyanis megállapította:

a Makói Csípős rendszeresen, gazdasági kockázatvállalás mellett, nyereség elérése érdekében végzi tevékenységét, vagyis az üzletszerű tevékenység végzésének feltételei is fennállnak

A törvény szempontjából egyébként sem releváns, hogy egy médium esetleg veszteséges, vagy akár ingyenes, a gazdasági szolgáltatás így is, úgy is megvalósulhat.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest