Belföld Hírek

Titkosszolgálati szakértő: a migrációs válság nem ért véget

A szélsőséges iszlám radikális szervezetek számára a legkönnyebb célpont az Európa nyugati része – ezt mondta Horváth József az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A titkosszolgálati szakértő elmondta: az iszlám államot területileg sikerült felszámolni, a szélsőséges iszlám radikalizmust azonban továbbra sem.

Horváth József elmondta: a pénteken Budapesten elfogott szír férfi neve már egy éve felmerült a belga titkosszolgálatok révén. Mint mondta: a titkosszolgálatok között nemzetközi terrorizmus vonatkozásában élénk, szinte napi szintű együttműködés, információcsere van. Emellett a terroristák beazonosításában nagy segítséget jelentenek a digitális hang és arcfelismerő rendszerek is.

A migránskártyák kapcsán elmondta: 2001. szeptember 11. után, 2002-ben az Unió hozott egy olyan határozatot, hogy az illegális pénzmozgásokat kiemelten ellenőrizni kell az Európai Unión belül.

– Ehhez képest maga az unió szegi meg ezt a belső utasítást akkor, amikor mindenféle ellenőrzés nélkül eurómilliókat szórnak el úgy, hogy nem tudjuk hogy melyik megy jó helyre, melyik megy szervezett bűnözéshez és melyik megy terrorista szervezetekhez – emelte ki.

Horváth József szerint bár vannak akik azt állítják, hogy a migrációs válság véget ért, ez nem így van. Bár az Iszlám Államot területileg sikerült felszámolni,  a szélsőséges iszlám radikalizmus továbbra is jelen van. Emellett például Svédországban egyes körzeteiben polgárháborús helyzethez közeli viszonyok alakultak ki a szervezett bűnözői bandák belső harcai, és a terrorakciók következtében.