Hírek Térség Top

Kopaszra nyíratja magát az alpolgármester, ha elveszti a fogadást

Naperőművet építenek a Dózsa György utcai magtár környezetében, ingyen vehetik igénybe a házasulók, névadósok a felújított házasságkötő termet, a civil szervezetek évente egyszer a faluház nagytermét és Schulcz János alpolgármester a ma délutáni testületi ülésen azt is elárulta, fogadásból mikor nyíratja magát kopaszra.

3 baleset, 27 bűncselekmény volt tavaly Maroslelén – ismertette az adatokat Palicz András makói rendőrkapitány, aki hozzátette: a kapitányság illetékességi területén – százezer lakosra számítva – negyedére csökkent a bűncselekmények száma. A kapitány Jani Bélát, a lelei körzeti megbízottat az egyik legjobb rendőrnek tartja. Azt mondta, Maroslele jól járt vele: fiatal és agilis. Tavaly Maroslelén két kábítószer-terjesztőt is fogtak. A makói kapitányság a maximális 5-ből 4,78 pontot kapott az önkormányzatoktól a működésükre – mondta, s megköszönte a polgárőrök segítségét. – Változatos, de jó évet zártunk, nagyon magas eredményekkel – tette hozzá.

Arra a képviselői kérdésre, hogy a két kábítószer-terjesztőt miért látják a faluban, azt mondta, mert már minden bizonyíték a rendelkezésükre áll, azaz megszűnt az előzetes letartóztatásuk oka. Az utak menti illegális szemétlerakás ügyében pedig csak akkor tudnak intézkedni, ha azt bejelentik. A testület elfogadta beszámolót, ahogy tette ezt a Katasztrófavédelem, tavalyi tevékenységéról szólóval is.

A közmunkaprogrammal kapcsolatos beszámoló kapcsán Martonosi György polgármester megjegyezte, a közmunkások sokszor elnézik, hogy más elvégezze helyettük a munkát. Angyalné Mucsi Erika képviselő szóvá tette, hogy tavaly 40 hektáron gazdálkodtak, de gyenge eredményt mutattak fel, s azt kérdezte ennek mi volt az oka. Kiderült, hogy amikor kellett volna a csapadék, akkor nem volt a hagymára, így kevés termett. Idén pedig már csak egy-egy hektárnyi fok- és vöröshagymát termelnek. Az olajtök termelés is megszűnt, mert kevés az ember és a tökroppantó gépet is eladta a tulajdonosa.

– Akinek van, az 15-20 hektár alatt nem indul el, hogy elhozza Maroslelére. Készlet van a tökből erre az évre. Felvásárolni pedig a szezonban kell majd – mondta Skultéti Aranka, a présüzem vezetője. Martonosi György hozzátette: idén már csak a közterületet zöldfelületei karbantartásra lesz ember. Idén a munkaügyi központ 22-ben maximálta a létszámot. Jelenleg 20-an vannak.

A testület ebben az esztendőben nem változtat a szociális térítési díjakon, de megállapítás alapjául szolgáló havi jövedelem változik.

Ellátás fajtája

2018. évi intézményi térítési díj

2019. évi intézményi térítési díj felső határa

Szociális étkeztetés

kedvezményes étk.

630.-Ft/adag

340.- Ft/adag

1.020.-Ft/adag

Ebéd kiszállítás

50.-Ft/alkalom

50.-Ft/alkalom

Házi segítségnyújtás

  • személyes gond.

700,- Ft/óra

1.477.- Ft/óra

  • szociális segítés

700,- Ft/óra

1.477.- Ft/óra

Idősek nappali ellátása

Térítésmentes

1.583.-Ft/nap

 

Lakásfenntartási támogatás Közgyógyellátás Rendkívüli segély
egy fő esetén a jövedelem határ jelenleg: 85.000, -Ft (300%)

javaslat:

350 % – 99.750, -Ft

jelenleg: 85.500, -Ft (300%)

javaslat:

350% – 99. 750,-Ft

114.000, -Ft
családban élő esetén a jövedelem határ jelenleg: 57.000, -Ft/fő

javaslat:

250% – 71.250, -Ft/fő

jelenleg: 57.000, -Ft

javaslat:

250% – 71. 250,-Ft/fő

71.250, -Ft/fő
megállapítás összege egyedülálló esetén: 4.000.-Ft/hó

családban élő esetén 2.000, -Ft szorozva a fogyasztási egységgel, de

max. 8.000.-Ft/hó

az 1 hónapra leigazolt gyógyszer költség 50 %-a max. 6.000, -Ft

A képviselők számos épületet töröltek a helyi védettség alól, hogy a tulajdonosok azokat fel tudják újítani. Az önkormányzati ingatlanok, köztük az emlékkeresztek, a hősök sírjai, a főtéri artézi kút, a pavilon, a községháza, a volt jegyzői lakás, a templom, a plébánia, az öt kunhalom, az Ady utca 5., Dózsa György utcai,  valamint József Attila utcai malom és magtár azonban továbbra is védelmet élvez.

A képviselők döntése alapján ingyen vehetik igénybe a házasulók, névadósok a felújított házasságkötő termet, ezzel is kiemelten támogatják a házasulókat. A Faluházat a civil szervezetek évente egyszer mindenestől ingyen vehetik igénybe. A havi rendszeres, a kisteremben tartott havi egy klubfoglalkozásokért sem kell fizetni.

Az önkormányzat pályázatot ír ki Maroslelei Zengő Óvoda intézményvezetői munkakörének betöltésére. A megbízás 5 évire szól: 2019. augusztus 15-től és 2024. augusztus 14-ig tart. A képviselők arról is döntöttek, hogy idén a szünidei gyermekétkeztetést minden olyan kiskorú gyermek részére ingyenesen biztosítja, aki Maroslelén lakcímmel rendelkezik és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.A testület arról is határozott, hogy 9-ről 15-re emelkedik a házi segítségnyújtásban résztvevők száma.

Az interpellációk során Kurusa Tamás elmondta: fenntarthatatlan a Damjanich utca állapota, szeretné, ha történne ebben valami lépés. A Dózsa György utcán épülő naperőmű beruházással kapcsolatban elmondta: a 250 kW-os napelempark építése ellen nem fellebbezett, de nem tartja jónak, hogy azt a belterületre telepítsék.

Martonosi György polgármester és Kurusa Tamás a naperőmű tervezett helyszíne térképével

Az ülésen elhangzott: a Damjanich utca felújítása áprilisban elindul. Schulcz János alpolgármester erre azt mondta, hogy bízik benne, hogy így lesz, ugyanis van egy fogadása ez ügyben. Ha elveszti, kopaszra nyíratja magát.

Az is elhangzott, hogy a héten elkészül a sportpark. Ezt a kerékpárúttal közösen április végén avatják egy rendezvény keretében.