Térség Top

Kiszombornál minden busz- és kamionsofőrt megszondáztatnak

Ingyen bontja le a KEVIÉP a régi hidroglóbuszt, 70 év feletti bolti tolvajt is fogtak már a faluban és divat a babakocsi úttesten való tolása és a határátkelőn minden belépő busz- és kamionvezetőt megszondáztatnak – derült ki a mai kiszombori testületi ülésen.

Újabb a Rónay kastélyból származó relikviák kerültek a kiszombori önkormányzat tulajdonába egy hagyatékból: egy asztalka, egy kisasztal, kancsó, két pohár – derül ki a mai testületi ülésen. Szegvári Ernőné polgármester azt is elmondta, hogy megnézte a közelmúltban szintén ajándékba kapott Rónay Cecília képet a restaurátor, aki azt mondta, hogy van rajta egy kisebb szakadás, de nincs rajta lakkréteg, ezért ki kell feszíteni a hátulját, hogy restaurálni lehessen. Ezt azonban csak a fővárosban tudják elvégezni de ez még külön pénz, így körülbelül 400 ezer forintban lenne a restaurálás. A képet a nemrégiben nyílt Rónay emlékkiállításon helyeznék el.

Balázs Zoltán képviselő szóvá tette, hogy katasztrofális állapotba került a játszótéri kisvonat. Javítani kellene vagy nagyobbra cserélni.

Elhangzott, hogy bár remek az idő, de csak június elsején nyit a műfüves pálya. A képviselők szóvá tették, hogy délután 4 óra után a nagyobb, a buszra váró iskolások bemennek a helytörténeti gyűjtemény virágoskertjébe, s letiporják a virágokat, tönkre teszik mások munkáját. Megkérték ezért a polgárőröket, hogy menjenek már ki abban az időben a helyszínre. Kiderült a hozzászólásokból, hogy a gyerekek a Rónay kúrián is rajta hagyják a lábnyomaikat, nem győzik azokat lemeszelni. De arról is szó esett. Hogy rendkívül szemetes az iskola környéke, udvara, a gyerekek mindenfélét szétdobálnak, hiába van szemetes.

A testület döntött arról. Hogy április elsejétől 1000 forint lesz óránként a házi segítségnyújtás és a házigondozás térítési díja, de az idősek 50 százalékos kedvezményt kapnak. 460 forint a szociális étkeztetésé, 130 forint az étel házhoz szállítása. A nappali ellátásnak továbbra sincs díja. Az emelés oka: azért kapnak kevesebb normatívát, mert nem volt száz százalékos a kihasználtság. A testület döntött arról, hogy ismét kiírja a helyi civil szervezetek támogatását célzó pályázatát, összesen 3,7 millió forintos kerettel.

A testület előtt számoltak be tavalyi munkájukról a rendvédelmi szervek. Palicz András makói rendőrkapitány szóbeli kiegészítőjében elmondta tavaly összesen 38-ra csökkent a bűncselekmények száma Kiszomboron. A kapitányság illetékességi területén csökkent a lopások és garázdaság száma, a testi sértéseké enyhén nőtt. 40-ne több ittas vezetőt fogtak tavaly, mint egy évvel korábban. A bolti lopásoknál 70 év felettiek ellen is kellett eljárniuk. 48-ról 43-ra csökkent a balesetek száma és tavaly nem volt halálos baleset. Tavaly a makói kapitányság összesen 3 migráns fogott.

Balázs Zoltán a drogokkal kapcsolatos kérdésére elmondta:2018-ban 6 terjesztőt fogtak el. Nagy tételben nincsenek jelen a drogok. A testület megköszönte a munkát és elfogadta a beszámolót.

Éberhardt Gábor ezredes, a kiszombori határrendészeti kirendeltség vezetője szóbeli kiegészítésében közölte: A szervezet bűnözés a határ közelében nem jelent meg, a sétáltatók, szállítók nem jelenek meg a területükön. És arról sem kaptak visszajelzést arról sem, hogy egy elfogott személy Kiszombornál érkezett volna az országba. Elmondta azt is, hogy csökkent az M43-as autópálya átkelő miatt a kiszombori határátkelő forgalma, de ha a sztrádán baj van, akkor a forgalom egy része átterelődik ide. Egyébként Kiszombornál minden belépő autóbusz és kamionsofőrt megszondáztatják.

Balogh Róbert makói hivatásos tűzoltó parancsnokság vezetője arról szól, hogy tavaly Kiszomborra 32-sze riasztották őket, így a templomajtó tűzéhez is. Két kutyamentésük is volt, az egyik a vasútállomáson, a másik a községháza pincéjében. De volt egy bombariadó a nagyiskolában, s egy öngyilkos is a rádiótoronynál.

Borcsa Zoltán, a Kiszombori Polgárőr Egyesület elnök-helyettese – többek közt arról számolt be a képviselőknek, hogy nagyon sok a kivilágítatlan kerékpárossal találkoznak a faluban. De az is gyakori, hogy a járda helyett az úttest közepén tolják a babakocsit az anyukák. Amikor a polgárőrök ez megemlítik neki, az anyukák azt kérdik vissza:„Közöd?” A testület egynagúlag fogata el a rendvédelmi szervek beszámolóit, megköszönve a munkájukat.

A képviselők döntöttek arról, is, hogy a KEVIÉP-re bízzák az ivóvízjavító program befejezése után – várhatóan jövő tavasszal – az önkormányzat tulajdonába került hidroglóbusz bontását (egyelőre ebből és nem az attól nem messze felállított újból kapja a falu a vizet). Ennek érdekében 2020 január 1-jével felmondták a határozatlan időre kötött bérleti szerződést a SASIP-5 Kft-vel, mely a régi glóbuszon működtet hírközlési eszközöket.