Hírek Makó

Felfüggesztett börtönt kért Márki-Zay Péterre Szabó Bálint

Hódmezővásárhely polgármestere azzal vádolta meg nyilvánosan a jogászt, hogy a Szeviép-ügy kapcsán megvesztegethette Lázár Jánost. A válasz nem maradt el, Szabó Bálint aljas indokból, különösen nagy érdeksérelmet okozó, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért perelte be.

Márki-Zay Péter harmadik Makón tárgyalt bírósági ügyének békéltető tárgyalása lett volna soron ma, ám ez Szabó Bálint szerint „elég rövidre sikerült a személyes meghallgatás, mert elég nehéz békülni valakivel, ha el sem jön”.

– A bíróság próbálta elérni telefonon, ez nem járt sikerrel, ezért megállapították, hogy a szabályszerű idézés ellenére a polgármester úr távol maradt. Ezzel egy új szintre lépett, mert ezek szerint rá nem vonatkoznak a bírósági idézések sem. – mondta el a jogász a Makói Járásbíróság előtt.

Igaz, ebben az ügyben nincs is helye bocsánatkérésnek hangsúlyozta Szabó Bálint ez a per ugyanis Márki-Zay Péternek azért a kijelentéséért indult, mert tavaly decemberben arra utalt nyilvánosan, hogy a Szeviép-ügy állami kártalanításából a jogász megvesztegethette az akkor még Miniszterelnökséget vezető miniszter Lázár Jánost.

– Ez egy rendkívül súlyos vád, amiért jogi elégtétellel tartozik a polgármester. Senki nem engedheti meg magának, hogy egy átlátható, transzparens, jogszabályoknak megfelelő kártalanítási programot olyan módon vegyen a szájára, hogy ezzel akár a kormányzat bármely tagját, akár az eljáró ügyvédeket, jogászokat, akár a károsultakat bűncselekmény elkövetésével vádolja. – nyomatékosította Szabó Bálint.

Éppen ezért a jogász most nem finomkodott, mint mondta azt kéri a bíróságtól, hogy felfüggesztett börtönre ítélje, valamint 5 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezze Márki-Zay Pétert.

– Ameddig nincs jogerős ítélet, addig büntetlen előéletűnek számít, a vásárhelyiek szempontjából azonban megfontolásra érdemes, hogy egy polgármestert, aki esetleg ősszel újraválasztanak, később esetleg elítélik, érdemes-e egy újabb választási procedúra elé nézni. – válaszolta Szabó Bálint arra a kérdésre, hogy ezek a perek érinthetik-e az öszi önkormányzati választásokat.

Hozzátette: ameddig ezt csak ő mondja, addig lehet ezt fenntartásokkal kezelni, de ha első fokon elmarasztaló ítélet születik, akkor Márki-Zay Péternek nincs erkölcsi alapja elindulni az őszi választásokon.

– Én abban bízom, hogy április-május-június folyamán a három perben – feltéve, hogy a polgármester ellen nem kell körözést kiadni – az ítéletek legalább első fokon megszületnek. – emelte ki.

A jogász azt is bejelentette, a Szeviép károsultakhoz hasonlóan a hódmezővásárhelyi K’Art károsultjai számára is kidolgozott egy kártalanítási programot, amely állami pénzből valósulhatna meg. Ezzel kapcsolatban azonban elvárja a vásárhelyi polgármestertől, hogy ő is álljon mellé az ügynek, a programot elküldte Márki-Zay Péternek is.