Hírek Külföld

Birodalmat építene Brüsszel az Európai Unió helyett

Továbbra is az Európai Egyesült Államok elképzelésén dolgozik Brüsszel: a migránsokat betelepítené, a multikulturalizmust népszerűsíti – írja a Hirado.hu. Bár az Európai Unió egy eszköz lenne ahhoz, hogy a nemzetállamok érdekeit érvényesítsék, ez azonban még sincs így.

A bevándorláspárti országok vezetői nem adták fel azt az elképzelésüket, hogy átalakítsák Közép-Európát. Magukat már átalakították: kialakították a kevert kultúrájú társadalmukat, és most az a törekvésük, hogy minden országot ilyenné tegyenek – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a közrádió Vasárnapi újság című műsorának, ahol többek között az Európai Néppárt (EPP) és a Fidesz jelenlegi viszonyáról kérdezték.

Az igazság a mi oldalunkon, az erkölcsi előny kétségkívül Közép-Európánál van – jelentette ki a kormányfő. Mindeközben a hétvégén a Mathias Corvinus Collegium migrációs konferenciát szervezett Budapesten, ahol olyan neves személyiségek szólaltak fel, mint Nicolas Sarkozy korábbi francia államfő és Václav Klaus korábbi cseh államfő. Történészek, közgazdászok, jogászok és írók, egyszóval a nemzetközi értelmiség színe-java fejtette ki álláspontját a migrációval kapcsolatban. Ez arra a következtetésre kell, hogy juttasson minden gondolkodó embert meggyőződésétől függetlenül, hogy itt jóval komolyabb dologról van szó, mint a Fidesz és az EPP közötti konfliktus.

Törésvonalakat hoz létre a globalizáció és a migráció

Napok óta azt találgatják sajtóorgánumok és politikusok egyaránt, hogy a mostani kép mit vetít előre a jövőre nézve?  Hol fog helyet foglalni a Fidesz az európai politikai palettán – vetődtek fel a kérdések a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. A globalizáció és a migráció kérdése kettészeli a pártokat, nem bal és jobb ellentét van, hanem vannak pártok, amelyek támogatják a globalizációt és annak részeként a tömeges bevándorlást, vannak, amelyek nem – mondta Kiszelly Zoltán politológus.

A néppártban is törést okoz az, hogy ki támogatja a bevándorlást, és ki nem – fogalmazott, majd hozzátette: a nyugat-európai országok pártjai támogatják, a Magyarország térségében élők nem. A politológus emlékeztetett: nem véletlen hangsúlyozta Orbán Viktor a május 26-i európai parlamenti választást, hiszen ott fognak eldőlni az erőviszonyok, ami a következő éveket meghatározza majd.

Elvennék a nemzetek szuverenitását

Az uniós alapszerződéseket kiindulópontnak tekintve elmondható, hogy a tagállamok kölcsönösen – és maga az Európai Unió is – tiszteletben tartja a nemzeti identitást és állami szuverenitást azokban a hatáskörökben, amelyeket az államok nem ruháztak át Brüsszelre. Ennek alapján minden állam önállóan megválaszthatja azt, hogy szeretné-e megőrizni az alkotmányos nemzeti önazonosságát, identitását – magyarázta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. Ennek ellenére azonban Brüsszel és az uniós döntéshozók arra törekednek, hogy a tagállamok lemondjanak nemzeti szuverenitásukról – tette hozzá.