Hírek

Trump korábbi főtanácsadója: Orbán Európa legfontosabb politikusa

Donald Trump korábbi főtanácsadója, a modernkori populizmus egyik atyja a spanyol El País napilapnak adott interjút Európa szélsőjobboldali erőiről. Többek között Orbán Viktorról is, Salvini mellett a legfontosabb politikai szereplőnek nevezte őt – írja a hvg.hu.

Amióta Steve Bannon és Donald Trump útjai szétváltak, Bannon Európára kezdett koncentrálni, a Fidesz EP-kampányát is segíti, de a beharangozott európai populista mozgalmából egyelőre semmi sem lett.

A politikai guru most Rómában él és dolgozik, a korábbi választásokra érkezett még a városba, de maradt, azt mondja, le van nyűgözve, aminek elsősorban Matteo Salvini és az ő politikai sikere az oka. Rendszeresen beszél a Liga (ez Salvini pártja) tisztségviselőivel. Bannon azt mondja:

Salvini sokkal populistább, mint Trump. Mindent a szuverenitásról és a saját sorsának a kézbevételéről szól. Ez közös bennük és Orbánban, Bolsonaro és Le Penben is, habár ő nincs kormányzati pozícióban.

Kivételes kapcsolata van Salvinivel, mondja, ő és Orbán Viktor ma a két legfontosabb európai politikus.

Állítja, munkájáért egyetlen dollárt sem kap, sem kormányoktól, sem politikai pártoktól. Kiderül az is, hogy a kezdetektől segítette Bolsonaro kampányát, az ő segítsége is kellett ahhoz, hogy Brazília Trumpja megnyerje a választást.

A közelgő EP-választást Bannon sorsdöntőnek tartja, ahol eldől, milyen irányt vesz a kontinens, ő úgy látja, előre fog törni a populizmus, az Európai Parlament mandátumainak harmadát a populisták nyerhetik – úgy számol. Létezik egy A Mozgalom nevű populista közösség, sokat nem hallani róla, de Brüsszelben regisztrálták, egy ügyvéd a vezetője papíron. A kérdésre, ezt Salvininek kellene-e vezetni, Bannon azt mondta:

Salvinit két éve még senki sem ismerte. De ki tudja? Salvini és Orbán lenne a logikus döntés a mozgalom élére.

 

Forrás: hvg.hu | Borítókép: archív fotó, MTI/Kovács Tamás