Térség Top

Húsvéti sonkát kap mind a 200 nagylaki család

Egy egy-másfél kilós húsvéti sonkát kap az ünnep előtt mind a kétszáz nagylaki család döntött – róla a nagylaki képviselő-testület. De elfogadták azt is, hogy 20 forinttal emelkedik április elsejétől a szociális étkezés díja. Trembeczky Károly alpolgármester intézkedést kért a volt bakterház területén folyó környezetszennyezés miatt, mire parázs szóváltás támadt közte és Kojnok István képviselő között.

A testület egyhangúan elfogadta Locskai Zoltán polgármester a két ülés közt történt legfontosabb történésekről szóló beszámolóját. A polgármester elmondta: megtartották a bejárást az orvosi rendelőnél, járt ott a pályázatíró és tervező is, s egy hét múlva elkészül a rendelő bővítésével kapcsolatos látványterv és alaprajz. A tervezett bővítésről kikérték az orvosok véleményét is.

A testület elfogadta a közrendről és közbiztonság tavalyi helyzetéről szóló tájékoztatót, de előtte Kojnok István képviselői elmondta Nagy Sándor alezredesnek, a makói kapitányság képviselőjének, hogy korábban hathatósabb volt a körzeti megbízott nagylaki jelenléte, mint most az állandó gépkocsival való jelenlét. Tolmácsolta a helybéliek panaszát is, miszerint rendőrség sokszor indokolatlanul nagy sebességgel közlekedik a faluban, villogó nélkül.

Nagy Sándor válaszában elmondta: Nagylaknak önálló körzeti megbízottja van, aki napi 8 órában jelen van a faluban. Közölte, hogy a rendőrök szolgálati érdek miatt hajtanak a járművel. A képviselők javaslatára azt mondta, bár baleset megelőzési oktatás zajlik az óvodában, iskolában, de nyitottak rá, hogy baleset és bűnmegelőzési előadásokat tartsanak valamelyik nagylaki rendezvény idején. Locskai Zoltán elmondta tavaly tartottak kifejezetten ilyet, de csak 4-en, 5-en vettek rajta részt.

Trembeczky Károly alpolgármester szerint akár a nyugdíjas, akár az ifjúsági klubban is lehetne tájékoztatót tartani, ezek hetente működnek. Felhívta a figyelmet a házalók működésére. Locskai Zoltán polgármester azt mondta, hogy tavaly jól indult a sebességmérés, majd hosszú idő óta nem volt ilyen a faluban, pedig havi 1-2 mérést szeretnének. Hozzátette, hiába az elkerülő út, a község belterületén ismét elszaporodtak a kamionok. Ezek először bemennek a benzinkútra, majd vezetőjük gondol egy merészet és nem megy vissza az elkerülőre, hanem átgurul a falun. A polgármestere elmondta (s ezt az alpolgármester is megerősítette): ezeket nem állítják meg a rendőrök. Locskai Zoltán szerint műszakváltáskor „ezerrel” mennek a járőrkocsik, megkülönböztető jelzés nélkül.

Nagy Sándor alezredes erre közölte az eligazítás tárgya lesz mindkét észrevétel. Szerinte a kamionosok a faluból való eltűnését az idő hozza meg. De addig sem maradhat az áthajtásuk szankció nélkül, de a szóbeli figyelmeztetés is az. Hozzátette: a traffipaxnál technikai okok miatt megvan hol lehet feljelentkezni, ugyanis a kijelölt műholdas pontok közül nem mind működik. De – ígérte –, jönni fog a traffipax. Azt is elmondta, hogy nagylaki rongálások 85 százalékát ugyanaz a személy követte el. De az most Szegeden van házi őrizetben van, elektronikus lábbilinccsel.

Szirbik Bálint HRFK rendőr százados nagylaki kirendeltség-vezetője ismertette, miszerint a határátkelő forgalma idén várhatóan erőteljesebb lesz, mint az előző esztendőben. Tavaly 8,7 millió személy lépett át itt a határon összesen 3,5 millió járművel. Több mint 700 fővel szemben intézkedtek, s több, mint 5500 körözött személyt fogtak. Tavaly 91 illegális migránst fogtak el, ez drasztikus csökkenés az előző évihez képest, de a románokkal közösen több, mint 600-at kaptak el. (A különbözetet a román oldalon fülelték le). Megerősítette, hogy folyamatos a járőrszolgálat a migráció miatt, de ez kevésbé érinti a térséget. Kiderült, hogy a Maroson a honvédség csónakos szolgálata dolgozik, a román partnerekkel sűrű egyeztetnek a kiszombori határőr kirendeltség munkatársai. (A Nagylakkal szemközti oldal társpartnere ugyanis a kiszombori határrendészet.) A testület egyhangúan elfogadta mindkét beszámolót, s megköszönte a a rendőrség és a határrendészet munkáját munkájukat. A képviselők vita nélkül fogadták el Répa Renáta családsegítő beszámolója a Család és Gyermekjóléti szolgálat tavalyi munkájáról. Döntöttek arról is, hogy április 1-gyel 20 forinttal emelkedik a szociális ebéd díja, ezt az év végén 48-an vették igénybe, míg az év elején még 59-en. (Időközben többen elhunytak.)

A testület szintén egyhangúan szavazta meg, hogy a községházát a szigetszentmártoni Skorpió Kft. újítsa fel, nettó 28 millió 617 ezer forint költséggel. A szerződést a céggel április elején megkötik, majd rövid idén belül elkezdődik a munka is. A közbeszerzési pályázatra két érvényes pályázatot adtak be, majd a hiánypótlásra már csak a Skorpió Kft. reagált. A másik pályázó, az enerGO ZERO Kft.

Trembeczky Károly alpolgármester szóvá tette, hogy szerinte a Petőfi utca 21. szám alatt illegális bontás folyik, elektronikus hulladékokat, hűtőt, tévéket halmozott fel a volt bakterháznál egy férfi, aki gumit és műanyagot is égetett. A testületi ülésen hivatalosan bejelentette a jegyzőnek, aki a megalapozott tényállás alátámasztását hangsúlyozta, a hatósági eljárás megindításához. Elmondta azt is, hogy a hulladékfelhalmozás 5-6 éve folyik, az előző jegyzők sem voltak partnerek a panasz befogadására. Az alpolgármester és a Izsákné Hetényi Valéria jegyző jó ideig elbeszéltek egymás mellett. Az utóbbi a tények tisztázását kérte, hogy tudja, melyik hatóságnál tegyen bejelentést.

– Elsőnek neked kellene rendet csinálnod a saját portádon – fakadt ki az alpolgármesterre Kojnok István képviselő. Trembeczky Károly ezt azzal utasította vissza: – Nem takarítok olyan ingatlanon, ami nem az enyém! Talán az zavar, hogy 30 talpfa nincs a sarokba téve, vagy nem jó irányba áll a tárcsa? 300 méter hosszan lekaszálom a füvet! – mondta, utalva a volt shop területére.

– Ki kellene menni, s megmutatnám, miről van szó! Mindenki úgy tudja, hogy az a tiéd. Ne legyen fekete pont a falu lakosainak szemében! – riposztozott azonnal Kojnok István.

Locskai Zoltán ezt követően elmondta a gyári, az önkormányzat által meghirdetett két lakásra nem érkezett még pályázat, de egy szóbeli megkeresés érkezett. Az érdeklődő abban gondolkodik, hogy ha az önkormányzat úgy dönt, az egész tömböt megvásárolná. A polgármester azt tudakolta, hogyan vélekedik erről a testület? És a kérdésre még visszatérnek…

A képviselők támogatták azt a polgármesteri javaslatot, hogy a több éves kihagyás után ismét osszanak díszpolgári címet, és erre a faluban élők tegyenek javaslatot. A testület arról is döntött hogy húsvét előtt mind a 200 nagylaki család kapjon egy 1-1,5 kilós sonkát.