Hírek

Nemcsak szüleiknek, leendő munkaadóiknak is bemutathatták tudásukat a II. Borona Pikniken

Hagyományt szeretne teremteni a tavalyi évben megálmodott Borona Piknikből a Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola: a második alkalommal megrendezésre került rendezvényen ismét a végzős tanulók kerültek a középpontba, akik nemcsak szüleiknek, hanem a vállalkozóknak és a nagyközönségnek is bemutathatták tudásukat.

– A Borona Piknek célja, hogy a tanulók, akik a végzés előtt állnak, megmutassák a szüleiknek, hogy nem hiába töltötték az iskolai falai közt az éveket. Ez aztán ki is egészült mindjárt azzal tavaly, hogy miért ne hívjuk meg a gazdákat is, hogy esetleg ezeknek a végzős diákoknak munkát ajánljanak. Tavaly szakadt a hó, mégis nagyon sokan voltak, és a végére elég sok gazda ajánlott munkát diákoknak, ebből kiindulva úgy gondoltuk, hogy ezt hagyománnyá fogjuk nemesíteni – hangsúlyozta Horváth Zoltán.

Az intézmény igazgatója elmondta: nagyon sokan jelentkeztek a programra, ráadásul a nap is süt, így szárazak a földek, a diákok így a traktoros tudományukat is megmutathatják – emellett pedig a műhelyben is zajlott a munka, különböző bemutatók és beállítások zajlottak, többek között a kombájn aratásra való előkészülete is helyett kapott a programpalettán.

– A diákoknak is nagyon fontos dolog ez, hiszen a szakmai vizsga előtt állnak, és azt megelőzően ez a nyilvános szereplés egy picit oldhatja bennük a drukkot, mondjuk ezek keményebb feladatok, mint a vizsgán, mert ez az országos döntő versenyfeladatai. Nem véletlenül, hiszen három tanuló van köztük, akik országos verseny döntőjébe jutottak, ők is itt vannak a szüleikkel együtt – emelte ki Horváth Zoltán, aki elárulta: látott már gazdákat, akik félrehívták a diákokat, ennek kapcsán pedig reményét fejezte ki, hogy az ebédkor majd már mint munkaadó és munkavállaló, egyenrangú partnerként tudjanak egy jó pörkölt mellett megegyezni a résztvevők.

– A rendezvényünk másik célja, hogy a másik két nagy rendezvényünkkel együtt, hogy bemutassuk, hogy ez az iskola már régen nem az az iskola, mint aminek Makón itt sokan elképzelik. Ez egy sokkal fejlettebb, jobb képességű gyereket oktató iskola, hiszen az iskolaátlagunk is felment már 3,43-ra, év végére cél a 3,5, ezért is alapítottunk ösztöndíjakat, amelynek köszönhetően 3,5 felett 50 százalékát, 4,0 felett pedig száz százalékát vállaljuk át a menzadíjnak. Munkaruhát biztosítunk, illetve különböző ösztönzőkkel segítjük a munkájukat, de ugyanúgy a tanári ösztöndíjak megalapítása is lassan megkezdődik, szeptembertől – fogalmazott Horváth Zoltán.