Hírek Makó

Bartók Béla szülőfalujába tekertek

Mintegy félszáz sportkedvelő indult el reggel Nagyszentmiklósra, hogy megkoszorúzza a magyar zeneszerző, népzenekutató szobrát.

Jó néhány éve indulnak kitartó kerékpárosok a romániai Nagyszentmiklósra Bartók Béla születésnapjának környékén, hogy megnézzék a szülőházát a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzőjének.

Hajdú Gábortól, a Makói Természetbarát Sportegyesület túravezetőjétől megtudtuk, a csapat Kiszombornál kel át a határon, első állomásként pedig megállnak Nagycsanádon, ahol megnézik Szent Gellért szarkofágját és a templomot.

– Nagyon szép az út, de fontosnak tartjuk a kint élő magyarokkal való kapcsolattartást, és a hagyományápolást, mindezt pedig a sporttal kötjük össze. – mondta el a túravezető, hozzátéve, hogy erre az útra bárki jelentkezhet, általában Apátfalváról, Kiszomborról is csatlakoznak, de a résztvevők nagy része makói.

A kerékpártúrára eljött a Bartók iskola egyik ének-zene tanára is, akitől megtudtuk, az intézmény már tíz éve rendszeresen részt vesz.

– Úgy gondolom mindenkinek meg kell emlékeznie Bartókról, mert emberi nagyságát tekintve is kiváló magyar volt, nekünk pedig kötelességünk tovább vinni az ő örökségét, az emberszeretetét, a hűségét a hazához. – hangsúlyozta Gilinger Ildikó.

Az idei túra az „Értékközvetítés a Makó térségi közösségekben – humán szolgáltatások fejlesztése EFOP-1.5.3-16-2017-00037” pályázat keretében valósult meg.

 

navigate_before
navigate_next