Hírek Makó

Iskolapszichológia: a makói pedagógiai szakszolgálat egy különleges ellátási formája

Bár lehet, kevesen tudják, a makói és térségi általános-, illetve középiskolákban működik iskolai pszichológiai ellátás. A szakemberek együtt dolgoznak a pedagógusokkal, szülőkkel és a gyermekekkel, igyekeznek segíteni a különböző iskolai élethelyzetekben.

A Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Makói Tagintézménye által 2017 ősze óta működik iskolai pszichológiai ellátás a városi és járási iskolákban. Jelenleg több szakszolgálati pszichológus tevékenykedik annak érdekében, hogy támogassák a pedagógiai munkát és a diákok hétköznapjait.

A iskolai pszichológus több mint egy szakember, aki meghallgatja a gyerekeket: ahogy Máté Zoltán Géza és Édl Zsuzsanna pszichológusok elmondták, ennél sokszínűbb a feladatkörük. A pszichológusok a diákok tanidejét nem veszik el vagy éppen dolgozat alól sem „mentik fel” őket.

Különféle nehézségek vagy témák kapcsán kérhetnek az iskolák segítséget, mint például tanulmányi problémák, motiválatlanság vagy vizsgadrukk. Előfordulhat, hogy valaki nehezen jön ki a kortársaival, nehezebben barátkozik. A bullying (iskolai zaklatás, piszkálás, bántalmazás, kiközösítés) is megjelent a kortársközösségekben, iskolákban. Az esetek jellegétől függően szülőkkel, pedagógusokkal együttműködve egyéni vagy csoportos foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek. Emellett osztályfőnökökkel és szülőkkel egyeztetve akár játékos osztályszintű foglalkozásokra is felkérhetők a szakemberek. Biró Noémi, Bársonyné Labancz Ágnes, Fekete Péter Zoltán, Kőszeghy Anna, Nagy Márta és Zámbó Ágnes pszichológusok nevével szintén találkozhatnak az érintettek az iskolapszichológia vagy nevelési tanácsadás kapcsán – a pedagógiai szakszolgálati ellátás során.

 

Máté Zoltán Géza iskolapszichológiai koordinátor elárulta, a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat szakemberei minden iskolában megtalálhatóak, ahol nincs állandó pszichológiai szolgáltatás.

Borítókép: Pixabay.