Hírek Makó

Az életben is előforduló helyzetek várták az elsősegélynyújtókat

A Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola adott helyszínt a ma délután megrendezésre kerülő területi elsősegély és csecsemőgondozási versenynek, amelyen nemcsak elméleti, hanem gyakorlati feladatok is várták a résztvevőket.

Héjjáné Borbás Anikó, a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezet Hódmezővásárhely-Makó területi vezetője a verseny kezdete előtt portálunknak elmondta: hat csapat indult az elsősegélynyújtó versenyen, amelyet immáron 48. alkalommal rendeznek meg, a 24. csecsemőgondozói versenyen pedig egy csapat indult, bár ez sem jelent azonnali továbbjutást, hiszen legalább 51 százalékot kell elérniük, hogy továbbjuthassanak a megyei fordulóba, amelyet Hódmezővásárhelyen rendeznek majd meg.

Az elsősegélynyújtók közt volt gyermek, ifjúsági és felnőtt csapat is, mindegyik kategóriában győztest hirdettek a verseny végén, a dobogó legfelső fokán végző csapatok a megyei, majd az országos döntőben bizonyíthatnak.

A hat csapatnak hat állomást kellett teljesíteni; az írásbeli feladatok közt szerepelt a Magyar Vöröskereszt eszméje, a gyakorlati feladatok között pedig különböző szituációkat kellett megoldaniuk a versenyzőknek, képzett imitátorok segítségével – tudtuk meg Héjjáné Borbás Anikótól, aki továbbá elárulta, utóbbi feladatok közt egy szívroham vagy egy pánikroham is előfordulhatott az elsősegélynyújtóknál.

– Úgy gondolom, hogy ezek az életben is előfordulhatnak; el kell hogy mondjam, hogy a mai napon, mikor ide érkeztünk, útközben volt egy baleset, ami hála Istennek minket nem érintett. Egy idős asszony arcsérülést szenvedett, és nagyon büszkék voltunk arra, hogy mi el tudtuk őt látni. Nyomókötéssel tudtuk biztosítani, mire a mentők kiértek, akkor teljesen el tudtuk látni. Fontos nekik is, amikor olyan helyzetbe kerülnek, akkor ettől ne féljenek, hanem egy olyan élethelyzet alakuljon ki bennük, hogy igen is ők merjenek és tudjanak segíteni embertársaikon – hangsúlyozta.