Hírek Makó

Nemcsak a kutyásoknak kedvez a város felelős ebtartásra ösztönző koncepciója

Mint ahogy korábban portálunk is beszámolt róla, Makó Város Önkormányzata 10 millió forintot fordít a koncepcióra, amely részeként két kutyafuttató is épülhet a városban, illetve mintegy 150 eb ivartalanítását is támogatja a város, továbbá a gyepmesteri telep is bővülhet. A koncepció kapcsán megkérdeztük Kardos László kutyatenyésztőt, a Marosmenti Kutyások Egyesületének elnökét, aki elmondta: a kutyafuttatók legalább annyira fontosak lehetnek a lakóknak, mint a gazdáknak.

A szakember portálunknak elmondta, hogy az európai norma szerint elkészülő kutyafuttatók lehetőséget biztosítanak majd, hogy a lakók lehozzák kedvenceiket, szabadon engedjék, biztosítva nekik a mozgást és a játékot. Az ebek itt elvégezhetik dolgukat, amely után gazdáik összeszedhetik a kutyapiszkot, és egy kihelyezett kukába helyezhetik, így ez másokat sem fog zavarni, akik a parkba látogatnak. A kutyafuttató másik előnye, hogy itt az állatok találkozhatnak fajtársaikkal is, ami fontos egy kutya életében.

– Az itt lakók érdeke legalább annyira a kutyafuttató, mert a kutyatartó számára nagyon fontos dolog, hogy lehozza az utcára a kutyáját; elsősorban azért hozza le, mert szüksége van levegőre és arra, hogy elvégezze a dolgát. Egyrészről ezt itt megkapja, na most azok a baráti közösségek, azok a kutyások, akik itt laknak, ezen a területen, azok úgy sem egyszerre fognak lejönni, de kialakulhat olyan is, ilyet láttam már Budán, hogy vannak akik reggel, délelőtt, vannak akik este mennek le, közbe pedig a gazdik jót elbeszélgetnek, amíg a kutyáik játszanak. Viszont, nem kell arra figyelni, hogy a kutya kiszalad az autó elé, lehetőség szerint nem szalad oda idegenekhez, nem ijed meg a kutyától senki – hangsúlyozta Kardos László.

A Fűrész utcai kutyafuttató látványterve | forrás: mako.hu

– Ahogyan egy gyereknek szüksége van egy másik gyerek társaságára és nemcsak a felnőttére, ugyanúgy a kutyának szüksége van a másik kutya közelségére, játékosságára, ismerkedésére, mert ők is társas lények – fogalmazott, kiemelve: a kutyatartó vállalja azt az állattartással, hogy nagyon sokat kell a kutyával foglalkozni, ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy más kutyákkal találkozhasson és játszhasson. Ez legalább olyan fontos tényező, mint azok az alap dolgok, amely a kutya életének többi 80 százalékát kiteszik – hívta fel a figyelmet.

Az ivartalanítás kapcsán elmondta, 2012-ben Romániában volt a legtöbb kóbor kutya az EU-ban, ennek hatására döntöttek arról, hogy minden hobbiállatot és kóbor ebet ivartalanítani kell, ennek pedig meg lett az eredménye mostanra, ennek eredménye Makón is évek múlva fog lecsapódni. A szakember továbbá kiemelte, a kutya egészségére csak pozitív hatással van az ivartalanítás, illetve a hobbiállatoknak nem is feladatuk a “családalapítás”. A tenyésztők gondjukat viselik az alomnak, hiszen megfelelő utódokat szeretne, a probléma a gondatlansággal, és az utcára kirakott kutyákkal van, akik kicsapongók lesznek így, ezen pedig segíthet a ivartalanítási támogatás.