Belföld Hírek

Deák Dániel: komoly győzelmet aratott az EPP ülésén a Fidesz

A politológus szerint a Fidesz azért aratott ma győzelmet, mert az előzetes törekvésekkel szemben nem zárták ki, és nem is függesztették fel a várt eljárás keretében a magyar kormánypárt tagságát – írja a 888.

A szakértő hivatalos Facebook oldalán közzétett kommentárja szerint a mai döntés azt jelzi, hogy a néppárti politikusok tartanak attól, hogy a Fidesz esetleges távozása dominóhatást indítana el. Egy ilyen forgatókönyv ráadásul már rövidtávon is a Néppárt visszafordíthatatlan identitásvesztését és elsorvadását eredményezné.

A magyar kormánypárt komoly veszélyt jelentene a Néppártra, ha egy közép-európai, kereszténydemokrata alapokon álló új pártcsaládot hozna létre, amelyhez többek között a lengyel, az olasz és az osztrák kormányban benne lévő politikai erők is csatlakoznának. Manfred Weber sem érdekelt a Fidesz távozásában, hiszen annak legnagyobb vesztese mindenképpen ő lenne, aki ebben az esetben könnyen búcsút mondhatna annak az álmának, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen.

Ha a Fidesz bennmarad az EP-választásig a Néppártban, akkor még lesz remény arra, hogy belülről megreformálja a pártcsaládot, visszatérítse az eredeti értékekhez. Erre komoly esély van, hiszen a mostani mandátumbecslések alapján jelentősen megerősödnek majd a bevándorlásellenes pártok a Néppárton belül is.

Május 26. után pedig – a három magyar javaslattevő jelentése alapján – az eredmények függvényében dönthet arról a Fidesz, hogy van-e még értelme a Néppártban maradni.