Térség Top

Tíz család több mint kétmilliós lakbérhátralékkal lóg Nagylaknak

Több mint kétmillió forint lakbérhátralékot hagyott maga után tíz, korábban nagylaki önkormányzati lakásban élő család, akik közt akadt olyan, akik az éj leple alatt, köszönés nélkül távozott a községből. A helyi önkormányzat most jogi eszközökkel próbálja behajtani a tartozásokat.

Folyamatosan küldik a fizetési meghagyásokat az önkormányzati lakások volt bérlőinek. Az elsőt 128 ezer forintról, az ügyvéd már kiküldte – tudtuk meg Locskai Zoltántól.

Nagylak polgármestere hozzátette: komoly kinnlévőségeik vannak az önkormányzatnak, ezek döntő többsége az elmaradt lakbérekből származik.

– Közel húsz önkormányzati lakásunk van, igaz ezekből sok már használhatatlan, kikapcsolták belőlük a villanyt, azaz nem állnak rendelkezésünkre a közművek. A kinnlévőségek behajtására tett lépéseinkkel azokat a volt lakókat céloztuk meg, akik már évekkel ezelőtt elmentek Nagylakról. Voltak közöttük olyanok, akik az éj leple alatt pakoltak össze, s távoztak, de az elmaradt lakbéreket azóta sem fizették ki. Tíz volt bérlő összesen valamivel több, mint kétmillió forinttal tartozik – világított rá a helyzetre a polgármester.

Locskai Zoltán hozzátette, a volt bérlők közt van olyan, aki 250 ezer, akad aki 580 ezer, és olyan is aki 120 ezer forinttal tartozik a községnek.

– Az elmaradt lakbérek rendezése érdekében ügyvédhez fordultunk, s egy volt lakónk már fizetési meghagyást kapott, illetve az ügye egy jászberényi közjegyzőhöz került. Nála hamarosan bírósági végrehajtó jelenik majd meg, így próbáljuk megszerezni a követelésünket. Nagyon fontos megemlíteni, hogy önkormányzati, azaz közpénzről van szó. Azért is próbáljuk a lakbértartozásokat beszedni, mert úgy gondoljuk, hogy azokkal szemben lenne tisztességtelen, ha veszni hagynánk, akik rendesen fizetnek – mondta.

Hozzátette, hogy azért jászberényi közjegyző intézkedik a fent említett ügyben, s nem makói, mert a Közjegyzői Kamara adja ki ezeket az ügyeket, s az jelöli ki az ügyben eljáró közjegyzőt.

– A be nem fizetett gépjárműadónál lényegesen jobb a helyzet, hiszen az önkormányzatnak lehetősége van a kivonatni a járművet a forgalomból. Az ezzel kapcsolatos felszólítás megteszi a hatását. Úgy látszik, hogy a gépjárművet manapság nem szívesen engedi ki senki a kezéből – mondta Locskai Zoltán polgármester.