Kék hírek

Hat év börtön és kiutasítás lett a montenegrói kábítószercsempész büntetése

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer birtoklásának bűntette miatt S. O. montenegrói állampolgár ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 6 év börtön és 6 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett.

 Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokú bíróság a cselekmény súlyához mérten törvényes és arányos büntetést szabott ki, amely megfelel a bírói, így a Szegedi Ítélőtábla gyakorlatának is. Ezért a táblabíróság sem a büntetés lényeges súlyosítását, sem lényeges enyhítését nem látta indokoltnak.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2018. szeptember 3-án S. O. montenegrói állampolgár vádlottat, és ezért őt 6 év börtönre és 6 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A vádlott az általa vezetett, de más tulajdonában lévő autóval, valamint az ahhoz kapcsolat utánfutóval 2017. június 26-án éjfél előtt jelentkezett belépésre Szerbiából Magyarországra a röszkei határátkelőhelyen. Itt a tételes vámvizsgálat során az autó csomagtér ajtajára gyárilag felszerelt  pótkerék gumiabroncsából összesen 24 darab, műanyag fóliával körbetekert csomag került elő.

A csomagokban 9.223 gramm nettó össztömegű növényi anyagot találtak, amelyek kannabiszra jellemző kannabionid vegyületeket, köztük delta-9-THC-t tartalmaztak. A növényi anyagok totál-THC tartalma legkevesebb 1.430 gramm, ami meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 119%-a.

A vádlott tudott arról, hogy a kocsiban lábítószer van elrejtve, és az eljárás során bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett.

 

Forrás: Szegedi Ítélőtábla | Borítóképünk illusztráció.