Hírek

Mazsihisz: Elfogadhatatlan Gyöngyösi gúnyolódása a holokauszton

A legnagyobb hazai zsidó szervezet, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elfogadhatatlannak nevezte Gyöngyösi zsidóellenes megnyilvánulásait, és élesen elhatárolódott tőle és gondolataitól – írja a Magyar Hírlap.

Különösen fájó, ha Gyöngyösi Mártonéhoz hasonló kijelentések a magyar nyilvánosságban hangzanak el – közölte a Mazsihisz az Origoval a Jobbik elnökhelyettesének újabb antiszemita botrányai kapcsán.

Mint a Magyar Hírlap megírta, a vezető jobbikos politikus a holokauszt áldozatain élcelődött, a gázkamrákkal viccelődött, és háborút indított volna Izrael ellen.

A legnagyobb magyar zsidó közösséget képviselő Mazsihisz számára minden megnyilvánulás elfogadhatatlan, amely sérti mártírjaink emlékét, az pedig különösen fájó számunkra, ha ilyen kijelentések a magyar nyilvánosságban hangzanak el – foglalt állást a Szövetség.

Nem ez az első eset, hogy a Mazsihisz Gyöngyösit bírálja, február közepén közzétett közleményükben arról írtak, nem tartják a Jobbikkal a kapcsolatot, mivel még mindig a párt parlamenti frakciójának tagja Gyöngyösi, aki korábban a zsidó származású képviselőket listázta volna a parlamentben.

2012-ben mindenfajta nyomásgyakorlás nélkül, erélyesen szólaltunk fel, amikor a parlament falai között egy olyan országgyűlési képviselő tett javaslatot a zsidók listázására, aki mind a mai napig a Jobbik parlamenti frakciójának tagja – írták akkor.

 

Forrás: magyarhirlap.hu | Borítókép: archív fotó, MTI