Színes Térség Top

Maroslelei e-hulladékgyűjtés: már nyitás előtt a kapuban toporogtak

Tegnap is rengeteg rossz elektromos háztartási eszközt vittek a maroslelei volt jegyzői lakás udvarára szervezett e-hulladékgyűjtés helyszínére, ma pedig már a reggel 8 órás nyitáskor a kapu előtt toporogtak a kiszolgált gépeikkel az emberek. Szerdán délután várják ezeket.

Kiszolgált tévék, music centerek, hifi tornyok számítógépek, rádiók, hűtőszekrények, szovjet mosógépek, monitorok, kávéfőzők, rádiós magnók és minden ami elektromos árammal működött egykor, hevert már ma kora délelőtt a volt jegyzői lakás udvarán. A leleiek nagy buzgalommal hordták az eddig a padlásokon, sufnikban, garázsokban vagy az udvaron tárolt, kerülgetett, már javíthatatlan vagy végképp elavult elektromos berendezéseiket.

– Hoztunk mi elektromos fűnyírót, tévét, kávéfőzőt, de még babakocsit is. – mondta Hajdú Lászlóné, aki férjével egy pótkocsis autóval érkezett. – Eddig ezek egy részét az udvaron tároltuk, a többit pedig benn a házban kerülgettük. Eddig.

A kiszolgált tévé üres műanyag borítását és a babakocsit azonban vissza is vitték, mert azok nem számítanak elektromos hulladéknak, s csak azokat lehetett letenni, hogy majd egy karcagi cég ingyen el is szállítsa a feldogozóba.

– Amit nem vettek be, azt majd kitesszük a lomtalanításkor – tette hozzá Hajdú néni.

Még szinte ki sem pakolták a tévéket az utánfutóból máris egy újabb autó érkezett. – Már elmúltunk 40 éves házasok, így elhoztam az első videómagnónkat, egy Akait. Egy baja van csak, tönkre ment a mechanikája – mutatta Škoda zsúfolásig rakott csomagtartójában a javíthatatlan készüléket Igaz Antal. – De elhoztam a Hajdú porszívónkat is. Ennek csak az a baja, hogy hiába kapcsolom be, nem működik. Rádió is akadt a padlástakarításkor, hát most az is itt van. Ahogy a Bécsben vett hifi torony is velem jött. Örültem, amikor megtudtam, hogy három nap is le lehet adni ezeket a dolgokat. Nem is tudok róla, hogy lett volna mostanában ilyen a faluban, szerintem minden évben szervezhetnének ilyet.

Tavaly egyébként szerveztek egy ilyet, s bár szórólapokon akkor már nem volt idő meghirdetni, azért szép mennyiséget gyűjtöttek akkor is össze.

navigate_before
navigate_next

– Tíz, hanem húsz éve gyűjtögettük össze ezt az olajradiátort, porszívót, mosógépet. Már három éve is van, hogy tönkre ment a takarítógépünk – újságolta Szakács Jenő, aki feleségével közösen egy kézi kiskocsival tolta el mindezt a gyűjtőhelyre. – Nagyon örülünk, hogy szerveztek egy ilyen gyűjtést, mert ezeket a dolgokat csak rakosgattuk otthon az egyik helyről a másikra. De nem csak ennyit kerülgettünk, amit most hoztunk, hiszen egy rakománnyal már tegnap is voltunk itt, akkor televíziókkal videóval érkeztünk – tette hozzá.

– Hamarabb kellett volna egy ilyet szervezni és minden esztendőben lehetne – mondta Hegedűs Istvánné, aki azonban csak két kisebb dolgot hozott. – A régi hűtőt és a tévét sem dobtam ki, hanem azokat becseréltem, amikor újat vettem. Most behoztam egy Videoton magnós rádiót, amit nagyon sajnálok, mert remek készülék volt. A pesti sógorom mondta is, hogy a szomszédja gyűjti ezeket a régiségeket, s az javasolta adjam neki. És meg erre azt mondtam, jöjjön el érte, de eddig nem jött.

– Én szomszéd és a saját rossz tévéit, mikrosütőt, monitort, kávéfőzőt hoztam el. Ezeknek már lejárt az idejük. Ezeket eddig a színben tároltuk, meg ahol épp volt helyük. Persze állandóan láb alatt voltak. Egészen eddig – mondta Horváth Zoltán.

Aki hétfőn és kedden lemaradt az elektromos hulladék leadásáról, az se bánkódjon, holnap, azaz szerdán déli 12 óra és délután 4 óra között még leadhatja a megunt vagy már használhatatlan egykor árammal működő eszközeit a volt jegyző lakás udvarán, bejárat az Ady Endre utca felől!