Térség Top

Csúnyán lepontozták az apátfalvi cigány önkormányzat pályázatát

Bár korábban a maximális 100-ból 97-et is elért, ám az idén, az első körben csúnyán lepontozta a minisztérium az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat pályázatát. A kapott 28 pont után olyan kevés támogatás járna, hogy gyakorlatilag szinte semmilyen programot nem tudnának rendezni – panaszolta Károlyi Sándor, a nemzetiségi önkormányzat vezetője. Jogorvoslatot kérnek!

2017-ben már előfordult ilyen, ami most. Alaposan lepontozta az EMMI az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat pályázatát. Az elérhető maximális 100 pont helyett most csak 28-at kaptak. Ez két éve még 31 pont volt, igaz akkor a minisztérium 97 pontra korrigálta a pályázat minősítését.

A nemzetiségi önkormányzatok két fajta támogatást kapnak az emberi erőforrás minisztériumtól. Az általános működési támogatás mindegyiknek jár, feladat alapú támogatásra azonban pályázni kell. Ez utóbbinak köszönhetően számos, közkedvelt programot szervezett tavaly is az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. Az első körben 28 pontosra értékelt pályázatukra olyan kevés pénzt kapnának, hogy nem tudnák megrendezni a közkedvelt programjaikat – panaszolta portálunknak Károlyi Sándor, a cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke.

Roma nőnap Apátfalván. Csak az egyik rendezvény a sok közül

– A cigány nemzetiségi önkormányzatok feladat alapú támogatást az EMMI támogatáskezelője állapítja meg, míg a többi nemzetiségi önkormányzatét egy másik alapítvány. Míg az utóbbiak a maximálishoz közelítő pontszámokat kaptak, addig a mi önkormányzatunk az első körben csak 28-at a 100-ból. A 28-ból 6 pontot kaptunk az érdek képviseleti munkánkra, 6-ot a községi önkormányzattal kötött együttműködési megállapodásunkra, 16 pontot pedig a programjainkra. Pedig tavaly összesen 10 olyan programot valósítottunk meg, melyen több százan jelentek meg – mondta Károlyi Sándor. Példaképp említette a Gasztronómiai fesztivált, a falunapi rendezvényt, a gyerekek hertelendi táboroztatását, a roma nőnapot, a tavaszköszöntőt, mely még a Hírtévében is szerepelt.

– Még zarándokúton is jártunk Máriaradnán, s bár a rendezvényeinkről szóló sajtóbeszámolókat is mellékeltük a pályázathoz, az ezekre kapható 50 pontból csak 16-ot kaptunk! Nem értem, hogy miért?! – mondta. – Ha ez így marad, akkor padlót fog a cigány nemzetiségi önkormányzat, mert nem lesz miből megvalósítani az idei rendezvényeik zömét. Ha így marad, nem tudjuk megrendezni a gyereknapot, s a falunapot is csak csökkentett üzemmódban tudjuk majd megszervezni. Pedig a rendezvényeinkben nem csak nagyon sok munka fekszik, de azok a falu javát is szolgálják – tette hozzá.

Károlyi Sándor azt is elárulta, hogy Lázár János országgyűlési képviselőhöz fordult segítségért, aki azt javasolta, hogy kérjenek jogorvoslatot. Megteszik.