Hírek

A romák felzárkóztatása gazdasági érdek

Egyre nő a romák részaránya a magyar társadalomban, az óvodákban több a roma gyerek, mint a magyar. Ezért is fontos a romák felzárkóztatása – jelentette ki Forgács István független romaügyi szakértő.

Március 13-án a szegedi Belvedere palotában tartották soros ülésüket a roma lakosság és a tanyasi lakosság felzárkózását segítő munkacsoportok. A roma lakosság felzárkózását segítő munkacsoport ülésén Forgács István független romaügyi szakértő arról beszélt, hogy a romák felzárkóztatása nem szociális és egészségügyi, hanem gazdasági érdek, hiszen ma az ország munkaerőhiánnyal küzd. Hozzátette: olyan programra van szükség, mely megmutatja, hogyan lehet felzárkóztatni a romákat. – Nem egy egyszerű, általános cselekvési tervet várok az önkormányzatoktól, hanem azt, hogy konkrétan melyik településen, hol és mit szeretnének a romák érdekében megvalósítani – közölte.

Számos konkrét példával világított rá, hogy miért elsősorban gazdasági kérdés a cigányok felzárkóztatása. Nagy szerepük volna a szakképzési centrumoknak, hogy vonzóvá, divatossá tegyék az egyes szakmák elsajátítását, akár óriásplakátokkal is. Csakhogy – tapasztalatai szerint – a szakképzési centrumok vezetői még nem értik, hogy miért kell az intézményeiknek a reklám.

Kifejtette, hogy a cigányoknak elsősorban saját maguk szemléletén kellene változtatniuk, hiszen körülbelül tizenöt év múlva, a robotika elterjedése után, kevesebb munkavállalóra lesz szükség, így veszélybe kerülhet anyagi biztonságuk.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.