Hírek

A gyermekvédelem állt a középpontban

Március 13-án a szegedi Belvedere palotában tartották soros ülésüket az EFOP-1.6.3-17-2017-0003 Csongrád Megyei Felzárkózási és Esélyegyenlőségi Program keretén belül a roma lakosság és a tanyasi lakosság felzárkózását segítő munkacsoportok. A középpontban a gyermekvédelem témaköre állt.

– 2018-ban sikeres évet zártak a munkacsoportok, továbbra is folynak a szolgáltatási hiányok felderítése – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Kovács Beáta, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke, aki szerint továbbra is fontos az együttműködés, majd ismertette az első félévi munkatervet.

Dr. Mezey Róbert, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Jogi és Hatósági Főosztály, Szociális, Igazságügyi és Gyámügyi Osztály vezetője „Az intézmény tevékenységéről, a gyermekek helyzetéről, a gyermekvédelem és a gyámhatósági tevékenység tükrében” című előadásában nem csak a szervezet megalakulásáról, átalakításáról és annak jogi lehetőségeiről szólt, hanem hangsúlyozta, hogy legfőbb feladatuk a gyermekek védelme, s céljuk, hogy családban nőjenek fel. Mint elmondta, a gyermekvédelem a jegyzői hatáskörből vált önálló intézménnyé. A gyermekvédelmi munka lélekölő, így a munkatársak gyorsan kiégnek, ezért hagyják el ezt a pályát.

Révai Istvánné, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Főigazgatóság szakmai vezetője előadásában elhangzott, hogy a szervezetet 2011-ben hozta létre a Szeged-Csanádi Egyházmegye, dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök támogatásával. A Szent Ágota ma már 6 megyében van jelen, ahol összesen 21 lakásotthont működtetnek, 900 nevelőszülővel, 2800 gyermekkel és utógondozottal foglalkoznak, akiket a felsőfokú tanulmányaikban is támogatnak.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.