Kék hírek Külföld Ország-világ

Lövöldözés Hollandiában, három halott, több sérült

Egy ember tüzet nyitott és több emberre rálőtt a hollandiai Utrechtben, egy villamoson – írja az Index. A támadás 10 óra 40 perc körül történt az Október 24. téren. A támadás motivációja egyelőre ismeretlen, a támadó szökésben, legalább három halott van.

A holland rendőrség legfrissebb információi szerint több helyszínen is volt lövés, a város alpolgármestere pedig bejelentette, hogy három halottja van a lövöldözésnek. Egyelőre nem tudni, hogy csak egy lövöldöző volt, vagy több. Az első halott, akiről hírt adott a holland közszolgálati média egy nő volt, akit az incidens után két villamoskocsi között, a vágányokon találtak meg. Helyi média szerint legalább heten megsérültek.

A rendőrség Twitteren adott ki egy képet egy 37 éves Gökmen Tanis nevű, törökországi születésű férfiról, akit a lövöldözéssel kapcsolatban keresnek. A rendőrség nem írja a posztban, hogy ő lenne a feltételezett elkövető, de azt kérik, ha látják, ne közelítsék meg őt, mert veszélyes lehet.

A rendőrség fokozta a készültséget, a valószínűleg autóval menekülő lövöldöző felkutatására nem csak a főbb útvonalakat, de a kisebb utakat és vasútvonalakat is átvizsgálják. A szomszédos Észak-Rajna-Vesztfália tartomány rendőrsége szorosan együttműködik a holland hatóságokkal a menekülő felkutatásában, a határt fokozottabban ellenőrzik.

A tartományi rendőrség szóvivője elmondta, van egy leírásuk a holland hatóságoktól az elkövetőről, illetve korábban egy piros Renault Clio is felmerült, mint menekülő eszköz, de a legfrissebb információk szerint azt otthagyta a lövöldöző Utrechtben. A helyszínre több mentőhelikopter érkezett. A tartományban maximálisra emelték a terrorkészültséget.

A lövöldöző a szemtanúk szerint autóval menekült el, a rendőrség terrorelhárítói vadásznak rá. A NOS News nevű hírügynökség azt írta, hogy a terrorelhárítók körbevettek egy épületet, ahol a lövöldöző lehet. Egy másik jelentés szerint ez az épület nagyjából 700 méterre van attól a tértől, ahol a támadó lövöldözött.

A tájékoztatás szerint egy teret lezártak egy villamosmegálló közelében a város központjától nem messze, és a mentők a helyszínen vannak.  A hatóságok arra kérték a helyieket, hogy maradjanak távol a környéktől, ezzel is segítve a mentők munkáját. A rendőrség utasította az iskolákat a városban, hogy tartsák zárva a kapuikat, és a repülőtér biztonságát is megerősítették, vizsgálják, terrorakció történt-e vagy sem.

Mark Rutte holland miniszterelnök aggasztónak nevezte az esetet, és rendkívüli kormányülést hívott össze. A kormány székhelyén, Hágában is megszigorították a biztonsági intézkedéseket.