Makó Publicisztika Vélemény

Erősebb Kutya Koalíció – 6. körzet, Makó

Látszólag minden ellenzéki párt a közelgő Európai Parlamenti választásokra figyel még, de a háttérben már bőven megkezdődött a bejelentkezés a helyekért az önkormányzati választásra. Egy körzet példáján keresztül bemutatjuk miért lesz kemény dió az „egy az egy ellen” taktika kivitelezése.

Mindenhol egy jelöltet állítani a Fidesszel szemben – ez az új mantrája az ellenzéki pártoknak (pontosabban nem is annyira új csak tavaly áprilisban sem sikerült), ennek érdekében bámulatos sebességgel válnak már most is országszerte „függetlenné” a korábbi pártkatonák, hátha így sikerül lemosni a szavazók unszimpátiáját.

Nyilván ezzel fog a végére szembesülni Makó is, ám addig még nagyon sok piszkos kis háttéralku születik meg a színfalak mögött. A megegyezés előtt azonban rengeteg akadály van, erre tökéletes példa, mondhatni állatorvosi ló a 6. körzet, amelyről az innen-onnan véletlenül elejtett információk alapján bizony már jó eséllyel tudjuk, hogy kik fognak egymásnak feszülni a háttérben.

 

Mucsi Tamás és Nagy Máté már tavaly nyáron megtekintettek egy letört ágat a Bajcsy-lakótelepen

 

Például onnan, hogy Mucsi Tamás Nagy Mátéval tartott itt sajtótájékoztatót, ezzel utóbbinak gyakorlatilag el is kezdődött a nyilvános beszoktatása a közéletbe. A helyi DK-s elnökségi tag azóta is választókerületi elnök jobbkeze, a Facebook-influencerkedést is rendszeresen közösen gyakorolják. Mucsi az elmúlt hetekben be is gyújtotta a rakétákat, a Demokratikus Koalíció egész pályás letámadásra hajt.

 

A vörös sarokban: Naaaaaaaaagy Mááááááátéééééé!

 

Na persze tavaly december óta tudjuk, hogy nem lesz ez ilyen egyszerű, hiszen ugyanebben a körzetben „gondolkodik” (ha-ha) az induláson Zeitler „házmester” Ádám is, aki mára Makón gyakorlatilag a Jobbik egyetlen (még) állva maradt arca. Ember legyen a talpán, aki jelenleg megmondja, hogy milyen irányba tartanak, a párt gyakorlatilag önmagában tartalmazza a szivárvány összes színét.

 

A szivárvány sarokban: Zeitleeeeeer Ááááááádáááááááááám!

 

Pro és kontra

Na de hogyan fog eldőlni, hogy ki lesz az, aki döngetheti a mellét végül, és kinek kell fülét-farkát behúzva szégyenszemre visszavonulót fújnia? Ez bizony nehéz kérdés… Mucsi Tamás bedobja az „alapvetően baloldali város” (ha-ha) kártyát, és visz mindent? Nagy Máté egyelőre teljesen ismeretlen, ez biztosan nem válik az előnyére. Persze van még idő, fel lehet húzni, de közben Zeitler Ádám is bekapcsolta a házmestertempót. Helyi pozíciója alapján polgármester-jelöltség illetné, de ha reálisak akarunk maradni, attól nagyon messze van. Ha ebben a körzetben sem tud kiharcolni egy képviselő-jelöltséget, akkor fel lehet tenni a kérdést, hogy egyáltalán minek van? Ennyi erővel fel lehet szántani a makói alapszervezetet és behinteni sóval.

 

Sikerül-e még egyszer szélárnyékból becsusszanni a testületbe?

 

Az is igaz viszont, hogy minek neki körzet, mikor legutóbb is 16 százalékot sikerült összehozni, a többiek már a célszalagot látták maguk előtt, mikor ő még a cipőjét kötötte. Tolja be a Jobbik az első helyre a kompenzációs listán, annyi csak van még bennük, szélárnyékban becsúszik, és folytathatja székmelegítést még öt éven keresztül.

Az ellenzéki cicaharcba ebben a körzetben (is) két ember szólhat bele még felülről, az egyik oldalon Buzás Péter, akinek az érdekérvényesítő képességét hiba lenne nem számításba venni, a másik oldalon pedig Marki-Zay Péter, akire meg hiába nem kíváncsi senki Makón (sem), kényszeresen beleüti az orrát mindenbe.

A kérdés azonban végül mégiscsak az marad: ki lesz az erősebb kutya? – avagy: