Belföld Hírek

Elemző: Weber gumigerincű, az ellenzék komolytalan

Leginkább az Európai Néppárt liberális szárnyának akart megfelelni Manfred Weber múlt heti budapesti látogatásával – mondta a Magyar Hírlapnak Boros Bánk Levente, aki egy válságban lévő párt kétségbeesett lépésének nevezte, hogy a Jobbik összefogott az LMP-vel Budapesten. Az elemző komolytalannak nevezte a március 15-i ellenzéki tüntetést.

Komolytalan, „gumigerincű” politikusnak tűnik Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje, aki összevissza beszél – mondta hétértékelőjében Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója. A néppárti frakcióvezető hazánkba érkezése előtt, közben és után mindenfélét mondott és azok ellenkezőjét is – jellemezte a helyzetet az elemző, aki szerint Weber megfelelési kényszerben szenved. Ráadásul a néppárt liberális szárnyának akar megfelelni, ezt tükrözi magyarországi programja a CEU felkeresésével, majd a Mazsihisznél tett látogatásával. Ő és a Néppárt a liberálisoknál is liberálisabb akar lenni – fogalmazott a politológus, hozzátéve, hogy ez egyáltalán nem jó hír.

Boros Bánk szerint felmerül a kérdés, hogy mi indokolja fenntartani egy olyan Európai Néppártot, amelynek már semmi köze a kereszténydemokrata hagyományokhoz. Ugyanígy kérdés, hogy mi indokolja ezek után a pártban való szerepvállalást. Így egyáltalán nem ördögtől való, hogy nemcsak a Néppártban teszik fel a kérdést, hogy mit keresünk mi ott, hanem a Fideszben is – hangsúlyozta az elemző.

Arról, hogy az ellenzéki médiumok visszafogottnak, sőt meghunyászkodónak értékelték Orbán Viktor ünnepi beszédét, és ezt Weber látogatásának tudják be, a politológus kifejtette: az Európai Parlament és azon belül a különböző pártcsaládok nem célok, hanem eszközök a magyar kormány és Orbán Viktor számára. A magyar kormányfő régóta ugyanazt képviseli, és ha meg akar valakinek is felelni, az nem más, mint a magyar választók. A miniszterelnök beszédében ugyanazt a retorikát használta, mint korábban, amelynek lényege, hogy más Euró­pára van szükség – hangsúlyozta Boros Bánk.

Arról, hogy a Jobbik is bejelentette, támogatja Puzsér Róbertet a baloldali főpolgármester-jelölti versenyben, és minden kerületben együttműködnek az LMP-vel, Boros Bánk azt mondta: ez egy válságban lévő párt kétségbeesett lépése. A Jobbik a jelek szerint a szocialisták útjára lépett, hiszen már ők sem tudnak kitermelni egy önálló jelöltet, inkább kívülről importálnak egyet. Ez az elemző szerint egyértelműen a gyengeség jele.

Hogy miért éppen az LMP-vel álltak össze, erre az elemző azt mondta: nekik sincs fogalmuk arról, hogy mit képviselnek, így tulajdonképpen olyanok, mint a zsák meg a foltja. Ha nincs világos célod, ideoló­giád, akkor pedig bárkivel képes vagy összefogni – tette hozzá.

Boros Bánk a március 15-i ellenzéki tüntetést komolytalannak nevezte. „Ez egy kényszer szülte demonstráció volt, de a nagy akarásnak nyögés lett a vége. Semmiben nem különbözött a korábbi demonstrá­cióktól, ez pedig jól jellemzi az ellenzék állapotát” – fogalmazott.