Makó Színes

A kereszt, mint meghívólevél

Országjáró körútjának makói állomására érkezett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós feszülete. Az ereklyetartóként is funkcionáló szimbólum hétfő reggelig marad a városban; ezalatt rózsafüzér imádságra, taizéi imaórára, szentségimádásra és közös szentmisére várják a híveket a belvárosi katolikus templomban.

A 2007-es Budapesti Városmisszióra készült el az a tölgyfa kereszt, amely a jövőre ünnepelt, 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma. Otthonából, az esztergomi bazilikából indították útjára ez év február 24-én, hogy a 2020-as találkozóig minden egyházmegyébe eljusson. A több mint három méter magas, leveles-indás bronzborításokkal díszített alkotás Ozsvári Csaba munkája. Az ötvösművész ősi magyar és ókeresztény stílusjegyeket viselő műremeke ereklyetartóként is funkcionál. – 26 relikvia található a kereszten, amelyeket az egyház tisztel, mert a szentek példájára emlékeztet bennünket. Köztük található hazánk és templomunk védőszentjének, Szent István királynak illetve a közelmúltban boldoggá avatott Brenner János vértanú emléke is – tájékoztatott Pálfai Zoltán.

A makói római katolikusok vezetője az esemény jelentőségével kapcsolatban elmondta, legutóbb több mint nyolcvan esztendeje, 1938-ban volt lehetősége Magyarországnak, hogy ennek a világegyházi ünnepnek házigazdája legyen. A 2020. szeptember 13-20. között a fővárosban megrendezésre kerülő alkalmon számos nemzet katolikus kereszténye gyűlik majd össze, hogy hitük nagy titkáról, az Oltáriszentségről elmélkedjenek. Emellett ez a hét számos kísérő programban gazdag lesz, szentmisékkel, koncertekkel és előadásokkal várják az érdeklődőket.

– Bizonyára tartalmas esemény lesz ismét. Édesanyám a makói lánykörösökkel együtt az 1938-as kongresszuson részt vett és élete szép élményeként mesélt később róla – elevenítette fel emlékeit Cseh László sekrestyés.

A Laci bácsi által elmondottakat erősítette meg Serfőző Levente atya is. A püspöki helynök és koordinátor kiemelte, hogy a missziós feszület nem csak jelkép, egyben meghívólevél is a kongresszusra, amely egy Jézus ünnep lesz, egy héten keresztül az Eucharisztiáról elmélkedve. A kereszt számunkra egy erőforrás, amely arra hívja fel a figyelmünket, hogy Isten időt akar tölteni az életünkben – hangsúlyozta Levente atya, aki a szombat esti szentmise főcelebránsa volt.

A missziós szimbólumot a hétvégén bárki megtekintheti még a makói templomban, amely 18-án, hétfőn reggel folytatja tovább útját Battonyára.

navigate_before
navigate_next

 

A missziós feszületről Farkas Éva Erzsébet polgármester is töltött fel posztot a közösségi oldalára. Mint írta, az egyedi vallási és művészeti alkotást, amely ősi magyar életmotívumainkat, és ókeresztény stílusjegyeket is visel, mindenkinek érdemes megtekinteni.