Hírek Makó Színes

Egy véradással három ember életét menthetjük meg

Az önkéntes véradás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet Makón és a térségben. Borbás Ágnes, a Magyar Vöröskereszt makói területi munkatársa hangsúlyozta: egy önkéntes három embert menthet meg.

Bár sokan félnek a tűtől és a vérvételtől, nem szabad elfelejteni: emberéleteket lehet menteni egy-egy véradás alkalmával. Borbás Ágnestől, a Magyar Vöröskereszt makói területi munkatársától megtudtuk, vidéken nagy a véradók lelkesedése, sokan alig várják az 56 nap leteltét. Az elmúlt években nem ritka, hogy több százszoros véradót köszöntenek az év végén – nemrég Apátfalván rendeztek szervezett véradást, ahol az egyik önkéntes 103-szoros véradó volt, de a héten három új segítőt köszönthettek Földeákon a 110-szeres Farkas Sándor mellett.

A fiatalok körében is népszerűek a véradások: a makói középiskolákban egy-egy tanév során szoktak kitelepülni, ahol a 18 év feletti diákok segíthetnek is embertársaikon. A makói területi munkatárs elárulta, a Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskolában szokott lenni a legnagyobb a véradókedv. A jó példát sokszor otthonról hozzák a gyerekek: ha a szülők is többszörös véradók, nagy a valószínűsége, hogy a fiatalok is azok lesznek.

– Fontos hangsúlyozni, hogy egy véradó három emberéletet menthet meg, ezért is szeretnénk felhívni erre a nemes dologra a figyelmet – mondta Ágnes.

Ki lehet véradó? 

Véradásra jelentkezhet minden 18 és 65 év közötti, legalább 50 kg testsúlyú egészséges felnőtt. Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot igyon a donor és egyen a véradás előtt. A férfiak akár 5-ször, nők maximum 4-szer adhatnak vért évente. Két véradás között legalább 56 napnak kell eltelnie.

Makón a Véradó Állomáson (Kórház utca 2. szám) lehet vért adni – intézeti véradásra hétfőnként és csütörtökön van lehetőség. Mindössze egy TAJ-kártyára, személyi igazolványra és bátorságra van szükség.

Borítóképünk illusztráció, készült: 2018. június 12-én.