Makó

A makóiakat is a szabadságvágy mozgatta 1848-ban

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire és máig érvényes üzenetére emlékeztek ma délelőtt Makón, a Kossuth-szobornál.

A városi ünnepség térzenével vette kezdetét ma délelőtt a Kossuth-szobornál, Dr. Csikota József karnagy-igazgató vezénylésével közreműködött a Makói Magán Zeneiskola.

Ezt követően ünnepi beszédet mondott Farkas Éva Erzsébet, aki elsőként Borza Pál jegyző Nemzeti dalát idézte.

– Egyszeri és megismételhetetlen, nemzeti identitásunk himnusza ez, a makóiak igaz lelkületéből fakadva, a hazaszeretet, az önfeláldozás, áldozatvállalás minden lehetőségét felajánlva nemzetünkért és városunk közösségéért. Igen, 171 év után is ugyan azt írjuk magyarként Európa történelmébe. Ugyanazt, hogy minden szabad nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték; mi magyarok is. Senki sem adhatja azt a gazdagságot, ami a magyarság, csak mi magunk, magyarok. Ha mi eltűnünk a történelemből, akkor az egyetemes emberiség lesz örökre pótolhatatlanul szegényebb egy sajátos dallammal, egy gyönyörű szimfóniából – hívta fel a figyelmet a polgármester, aki szólt továbbá arról is, hogy ezt az ajándékot, a magyarságot, csak mi adhatjuk az emberiségnek.

navigate_before
navigate_next

– Ez az ajándék és szabadságvágy, ez mozgatta az makóiakat is 1848-ban. Nem voltunk egyedül szabadságvágyunkkal. Az európai nemzetek, Palermótól Párizson át Bécsig, sorra lázadtak fel a birodalom ellen, és álltak ki a nemzetek saját függetlenségük mellett – emelte ki Farkas Éva Erzsébet, aki ezt követően felelevenítette a történelmi eseményeket, továbbá elmondta: más nemzedékek még csak álmodni sem mertek ilyen szabadságról.

– De mit kezdtünk mi ezzel a szabadsággal? A magyaroknak a szabadságot soha nem adták ingyen, ezt a ’48-asok is megtanulták, és mi makóiak is kénytelenek voltunk megtanulni – hangsúlyozta.

Ezt követően a polgármester elmondta: a birodalom nem sokáig viselte el a magyarok függetlenségét, és közel másfél évszázad kellett elteljen, hogy valóban függetlenek legyünk.  Farkas Éva Erzsébet felidézte a makói eseményeket is beszédében, illetve hangsúlyozta, miként is épült újjá Makó 320 évvel ezelőtt. Ezt követően felidézte a XX. század eseményeit, az ’56-os történéseket, a rendszerváltozást, majd a jelenről szólt.

navigate_before
navigate_next

– De ma 2019-ben újra szabadságharcra kényszerítik a magyart? A tavaszi hadjárat legfontosabb ütközete most kezdődik el 2019-ben? Most döntenünk kell barátaim, s kérni, hogy döntésünkben Isten akarata így vagy úgy, de benne legyen. Igen, döntenünk kell, hogy a nemzetek Európájában akarunk-e élni, döntenünk kell, hogy magyarok országában akarunk élni, és döntenünk kell, hogy bevándorlásellenes képviselőket küldünk-e az Európai Parlamentbe. A döntésünk évszázadokra határozhatja meg sorsunk – emelte ki.

Ezt követően a Muzsikás együttes és Petrás Mária állt színpadra, akik a résztvevőket is megénekeltették. Bemutatkoztak a Maros Táncegyüttes tagjai is, ezt követően a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait, koszorúit.