Makó Színes

Okostelefonnal eredhettek a ’48-asok nyomába a diákok a múzeum roadshowján

Számos programmal készül a mai napon a József Attila Múzeum: a Mozaik Múzeumtúra Roadshow keretein belül nyomozással egybekötött történelmi sétán vehettek részt a diákok, de előadások és a nap végén egy koncert is várja majd a résztvevőket.

Egy különleges programra invitálja a József Attila Múzeum a mai napon a makóiakat, hiszen az intézményben először szerveznek roadshowt – tudtuk meg Szikszai Zsuzsannától. Mint portálunknak elmondta, a Mozaik Múzeum Roadshow egy országos intézmény, amely a Néprajzi Múzeum támogatásával jött létre 2014-ben azzal a céllal, hogy a múzeumok kulturális kínálatát népszerűsítse. Ennek részeként választották ki a makói múzeumot, amely szabad kezet kapott a szervezésben.

– Azt gondolom, hogy az 1848-as forradalom egy nagyon kiemelt történelmi esemény, és olyan sok szép emlék van itt a városunkban, és szerettük volna ezt mindenképpen egy kicsit felerősíteni, hogy ismerjék meg a helyi vonatkozású ’48-as emlékeinket, eseményeket, történetek, történéseket – hangsúlyozta a múzeumigazgató.

A nap reggel kilenckor a ’48-asok nyomában nevet viselő programmal indult, amelynek részeként egy nyomozással egybekötött történelmi sétára hívták a diákokat, ahol különböző, ’48-as eseményekhez köthető állomásokat járhattak be. A 7 állomásból álló programot Csengeriné Szabó Éva múzeumpedagógus dolgozta ki, valós események alapján.

– Innen indul a múzeumból a túra, megkapják az alaptörténetet, a rablást; ugye Damjanichnéhoz köthető, Damjanich tábornok feleségéhez, Csernovics Emíliához, aki a férje elvesztése után másfél évig élt Makón az édesanyjával, illetve Lahner tábornok özvegyével és kislányával. Ez egy valós történet, tényleg rablás történt a házukban, és a diákoknak négy gyanúsított közül kell kinyomozni, hogy ki a tettes – árulta el portálunknak az ötletgazda-koordinátor a feladat kezdete előtt. Mint hozzátette, ehhez körbe kell járniuk a helyszíneket a megadott leírásokkal, ahol különböző kérdésekre kell válaszolniuk, hogy végül visszajussanak a múzeumba és a négy boríték közül ki tudják választani a tettest. A nyertesek jutalma –azaz egy egynapos kirándulás – a múzeum emeletén van elrejtve, Csernovics Emília egykori bútorai között.

A programhoz pedig most sem késő csatlakozni, hiszen egészen estig tart a roadshow: