Makó Színes

Nemcsak a táncosokat, a Forgatóst is díjazták Nyíregyházán

Négy díjjal tért haza a Forgatós Táncegyüttes A Kárpát-medencében élek szóló- és páros táncversenyről, a táncosok mellett a műhelymunkát is díjazták.

Hosszú felkészülés előzte meg a hétvégi versenyt, még a pénteki indulás előtt is elpróbálták a táncokat a versenyre indulók, szombaton elsőként Lovai Attila és Guti Kíra állhatott színpadra, a 4. korcsoport versenyzőiként.

– A közösség fergetegen jó volt, olyan emberekkel tudtunk találkozni, akikkel nem minden nap lehet. Találkoztunk emberekkel az egyetemről, a nyíregyházi szakközépiskolából, valamint az országból olyan hagyományőrző táncosokkal, fiatalokkal és idősebbekkel akár, akikkel nincs mindig lehetőségünk találkozni – osztotta meg élményeit Lovai Attila, aki a második helyen végzett táncpartnerével.

Kurai Kíra Zoé és Hirc Edward László is párban állt színpadra, ők a harmadik helyen zártak a rangos versenyen. Mint Kurai Kíra Zoé elmondta, nagyon jól érezték magukat, nagyon szurkoltak nekik, illetve ők is másoknak, a fellépésüket pedig nagy taps kísérte.

Dékány Sándor tánckarvezető szólóban mutathatta be tudását, és mint kérdésünkre elmondta, leginkább lehetőségként tekintett erre. Kategóriájában is már szerepet játszott az improvizáció, illetve szólótáncosként kétszer kellett táncolnia, egy kötelezően megadott és egy választott táncot.

– Az én korcsoportom úgy érzem, hogy a legerősebb volt, mert ugye voltak olyan táncosok is köztünk, akik hivatásszerűen is csinálják, a Táncművészeti Egyetemről is volt hallgató, illetve a nagy múltú Nyírség Táncegyüttesből is voltak, illetve voltak olyanok is, akik tavaly a Fölszállott a páva döntők döntőjében szerepeltek – emelte ki Dékány Sándor, aki szakmai különdíjat vehetett át.

Az egyéni, illetve páros kategóriában szerzett díjak mellett maga a Forgatós Táncegyüttes is elismerésben részesült. A műhelyben folyói szakmai munkáért járó díj mellett maguk a Forgatós táncosai is köszönetüket fejezték ki a felkészítésért és a befektetett munkáért Doktor Lászlónak és Doktor-Bagaméri Andreának.

– Természetesen nagy örömmel fogadtuk a díjat, hiszen erre nem számítottunk. Azon dolgoztunk elsősorban, hogy a szólistáink szakmailag jól felkészültek legyenek, természetesen nem csak szakmailag, hanem testileg, lelkileg is a toppon legyenek, arra viszont nem számítottunk, hogy az együttes is kap a műhelyben folyó szakmai munkáért egy különdíjat. Én azt gondolom, hogy ez igen jó elismerés a makói Forgatós Táncegyüttes számára – mondta el Doktor László művészeti vezető.

Doktor-Bagaméri Andrea, az együttes asszisztense továbbá kiemelte: az együttesről teljes mértékben megszokott és elfogadott, hogy nemcsak arra figyelnek, hogy a táncosok hiteles anyagot kapjanak a lábukra, hanem a színpadi megjelenés is elsődleges náluk.

– Most is a viseleteink, amiben megjelentek a szólistáink a tájegységet teljes mértékben tükrözték, igyekeztünk a korosztályunknak megfelelően felöltöztetni őket, színeket alkalmazni, és azokat a stílusjegyeket viselték a külső megjelenésben is, ami hozzátartozott ahhoz az összképhez, ami alapján a zsűri meg tudta hozni a döntését – emelte ki az együttes asszisztense. Mint hozzátette, az öttagú zsűri az ország és a szakma legjobbjaiból állt.

A munka pedig megy tovább: a Forgatós Táncegyüttesnek március 15 alkalmából több felkérése is van, Makón, Maroslelén és holnap a polgári bálon is fellépnek, április 11-én, a költészet napja alkalmából pedig egy nagyszabású előadással készülnek majd, amelyről a későbbiekben portálunkon is olvashatnak.