Makó

Emléktáblát kapott Bányai Júlia

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik női harcosa, Bányai Júlia kapott emléktáblát a Királyhegyesi utcai idősek otthonának falán. A honvéd férje nevén harcolt a szabadságért.

Bár Vízaknán született Bányai Júlia, de Makón kapott emléktáblát a Királyhegyesi utcai idősek otthona falán. Bányai Júlia egy bátor, tetőtől talpig honvéd harcos volt. Hadik György képviselő a táblaavató előtt elmondta, azért ezt a helyszínt választották az emléktábla helyéül, ugyanis Honvédban telepítették le egykoron a katonákat és az idősek otthona szimbolizálja az asszonyi törődést, amely Júliára is jellemző volt.

navigate_before
navigate_next

Talán nem véletlen, hogy Bányai Júlia nevét ritkán halljuk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kapcsán: a honvéd férje nevén harcolt a haza szabadságáért. Júlia szerény családi körülmények között született, azonban Splényi báróhoz került, ahol szolgálólányból katonának nevelték. A szabadságharcban lövést kapott, azonban túlélte a sérülést: az 1848-49-es események után Kairóban telepedett le, ahol szállodát üzemeltette férjével, Matta Eduval. Itt is hunyt el. A halotti papírjainak másolatát az idősek otthonának ajándékozta a képviselő.