Makó

A NEK missziós keresztje a hétvégén Makóra érkezik

A katolikus egyház közös, nagy ünnepsége lesz az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. A világméretű esemény négyévente kerül megrendezésre, amelynek következő házigazdája 2020-ban Magyarország. Missziós keresztjét március 16-án és 17-én városunkban állítják ki.

– Az ünnepségsorozat célja, hogy az Eucharisztia tiszteletét mélyítse. Ez egy tanúságtételi lehetőség a hitünkről, amelynek egyik központja, hogy Jézus az Oltáriszentségben velünk maradt – tájékoztatott Pálfai Zoltán. A makói belvárosi katolikus egyházközség vezetője elmondta, legutóbb 1938-ban adódott lehetősége hazánknak, hogy számos nemzet híveit vendégül láthassa.

A 2020 szeptemberében zajló alkalomra három tematikus esztendővel készülnek a magyar egyházmegyék, köztük a Szeged-Csanádi is. Ennek egyik példája a tavaly májusi óföldeáki zarándoklat, illetve az őszi orosházi lelkinap volt, amelyen a plébániák csoportjai találkoztak és együtt imádkoztak, valamint felelevenítették a folyamatos szentségimádást is. – Az országos programok része, hogy 2017 adventjétől a szentmisék végén közös fohászt mondunk, illetve az is, hogy a kongresszus missziós keresztjét is körbehordozzák. Március 9-e és április 8-a közt a mi egyházmegyénk templomaiban állítják ki.

Makón ezen a hétvégén látható, amelyhez kapcsolódóan keresztút, taizéi imaóra, szentségimádás és több szentmise alkalom is lesz. A rózsafüzér ájtatosságot az espereskerület híveinek részvételével szervezzük. A templom ezen a két napon reggeltől estig nyitva lesz – emelte ki Pálfai atya, aki külön felhívta a figyelmet missziós keresztre, mint értékes műalkotásra is. A tölgyfából készült szimbólum több mint három méter magas és bronzborítások díszítik. Ősi magyar motívumok találhatók rajta és szentek ereklyéit is magán hordozza. Az alkotást Ozsvári Csaba jegyzi, akinek munkássága különleges módon kapcsolódik a makói templomhoz is; Zoltán atya újmisés kelyhét, amelyet jelenleg is használ a szentmiséken, az ötvösművész készítette. A missziós keresztet március 18-án a SZIGNUM tanulói indítják további útjára.

(Borítókép forrása: https://www.iec2020.hu