Hírek Makó Ország-világ Sport Top

Falmászás és íjászat is várta a Rákóczi Kupa résztvevőit

A Honvédelmi Sportszövetség által szervezett Bátrak Ligáján 5 magyarországi, és 5 határon túli csapat bizonyíthatott az Erdei János Városi Sportcsarnokban a mai napon. A fizikai, ügyességi és elméleti elemeket felsorakoztató megmérettetésen a Szikszai György Református Általános Iskola, valamint a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola is képviseltethette magát.

2019-ben Rákóczi-emlékév van, ez adta az idei Bátrak Ligájának témáját, amelyet az előző évben indítottak el. Mint dr. Nébald György, a Honvédelmi Sportszövetség általános alelnöke portálunknak elmondta: minden járásban épül majd honvédelmi sportközpont, ahol elsősorban a honvédelmi sportokat ismerhetik meg az érdeklődők.

– A sportok megismerése gyakorlatilag ingyenes lesz a fiatalok számára, az a célunk, hogy minél többen ismerkedjenek meg ezekkel a sportokkal, és ha lehet, ezeket hosszútávon is űzzék, hiszen nem kell mondani, hogy a sportnak milyen hozadéka van az életben – fogalmazott az alelnök.

Összesen 197 sportközpont épül majd az országban, három ütemben. Az központokban elsősorban nem élsportolókat vagy katonákat szeretnének nevelni, hanem – mint dr. Nébald György fogalmazott – életrevaló fiatalokat, akik képesek magukért, a családjukért, a hazájukért tenni bizonyos helyzetekben. A sportlétesítményekben többek között az elsősegélynyújtás és a tájékozódás technikájának megismerésére is lehetőség lesz.

A mai verseny kapcsán az alelnök elmondta, a tíz csapat közül az első hazai és az első külhoni csapat jut majd tovább a budapesti döntőbe, amelyet több selejtező előz majd meg. Az első Gyulán került megrendezésre, ezt követi a mai napon Makó.

– Makó Város Önkormányzata kimondottan fontosnak tartja a sportot, és a sporton belül minden kezdeményezést egyformán fontosnak tartunk. Nagyon örültünk ennek a megkeresésnek, hogy Makó adhat otthont ennek a rendezvénynek, több okból kifolyólag is: azért, mert ilyen még nem volt a városunkban, illetve mert például két iskolánk is részt vesz ebben a versengésben – mondta el portálunknak Czirbus Gábor. A város alpolgármestere továbbá kiemelte, Vajdaságból is több iskola jelen van a versenyen, amely erősítheti a határon túli kapcsolatokat, a sport erre kiváló lehetőség.

navigate_before
navigate_next

A mai versenyre két csapat érkezett Szabadkáról, egy-egy Péterrévéről, Kishegyesről, Bezdánról, Vásárhelyről, Mórahalomról és Orosházáról, illetve Makóról is két iskola hetedikesei és nyolcadikosai is részt vettek.

Mezei László, a Szikszai testnevelő tanára portálunknak elmondta: sok újdonságot tartogat a 11 fős csapatuk számára a verseny: egyfelől élményeket szerezhetnek a tanulók, hiszen sok olyan feladat áll előttük, amiket nem szoktak csinálni, illetve azok a diákok, akiket érdekelhet ez a pálya, azok számára is hasznos lehet.

A csapat tagja, Polgár Vanessza elárulta: sosem íjászkodott még, így azt várja a legjobban. Kérdésünkre továbbá elmondta, a versenyre délutánonként készültek az iskola után, és bár a részvétel a lényeg, szeretne a dobogóra állni a nap végén.