Színes Térség Top

Az Ács Kalári kocsmájával hódít az Apátfalvi Hagyományőrző Csoport

Az Apátfalvi Hagyományőrző Csoport az Apátfalvi lakodalmas előadására alakult lelkes helyi amatőrökből, s azóta sem lehet elképzelni nélkülük semmiféle kulturális rendezvényt. De nem csak helyben népszerűek és ismertek, hiszen vidéken is öregbítik a falú jó hírét.

– Mikor, és milyen körülmények közt alakultak? – kérdeztem Langó Imrét, az Apátfalvi Hagyományőrző Csoport szóvivőjét, aki azt mondta, hogy nincs külön vezetőjük.

– 2008-ban alakult az Apátfalvi Hagyományőrző csoport, azaz tavaly ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Az eredeti ok az volt, hogy előadjuk az Apátfalvi lakodalmast. Ez olyan sikeresnek bizonyult, hogy a csoport ma is működik.

– De nem csak a lakodalmas tartozik a repertoárjukba…

– Persze, hiszen előadásainkon felidézzük a karácsonyi ünnepkört, a régi hagyományos disznóvágások hangulatát, a szüreti bálakat.

Langó Imre a csoport “szóvivője”

Több díjat is elnyertek ezekkel tíz év alatt…

– Az eltelt évtizedben különböző versenyeken vettünk részt. A Népek tánca – Népek zenéje tavalyi fordulójában például elhoztuk az aranyat. Természetesen az idei fordulóba is beneveztünk. A selejtezőn és a középdöntőn átjutottunk.

– Hány taggal működnek?

– Annak idején nagyon sok taggal alakult meg a csoport a lakodalmasra, de azóta sokkal kevesebben vagyunk. Jelenleg tizennégy taggal működünk, de a tánccsoport különvált tőlünk és van egy hagyományőrző rész is. A fiatalabb korosztály ugyanis többet igényel a táncból, mi idősebbek inkább az apátfalvi hagyományokkal foglalkozunk. És nem csak a régebbiekkel, de az újabbakkal, s ennek egyik példája az Ács Kalári kocsmája jelenetünk. Ez a kocsma az ezredforduló környékén tényleg létezett a faluban. Volt egy Ács Klára nevű asszony, akié volt, s erre a kocsmára egy nóta is született: Ács Kalári ablakába’ lámpa ég! Ezzel a produkcióval veszünk egyébként részt A Népek tánca – Népek zenéjén is.

– Miért vannak együtt, mi ösztönzi erre a csoport tagjai?

– A közösség, az a tudat, hogy együtt vagyunk. És annyira megszoktuk már a csoportot, hogy hiányozna már, ha nem lenne. Van egy hagyományőrző házunk is, a kék ház, mely rendbetételén a csoport tagjai nagyon sokat dolgoztak, a falubeliek pedig rengeteg régi tárgyat adományozott, hogy így őrizzük meg a múlt tárgyait.