Hírek Makó

Megkezdődött a tavaszi allergiaszezon

A február végén megérkező enyhe időjárásnak köszönhetően hamar megkezdődött a tavaszi allergiaszezon, amely számos embert érint; Makón is többen fordultak már orvoshoz ennek kapcsán az utóbbi időszakban.

Már február végén érezhető volt, hogy kezdetét vette a tavaszi allergiaszezon, hiszen bár még elég hidegek voltak, a mogyoró barkái megjelentek, ez pedig a szezon kezdetét jelenti – tudtuk meg Dr. Szántó Ágnestől. A fül-orr-gégész szakorvos főorvos portálunknak elmondta: ezt az éger és a nyír követi, amelyeknek már érezhető a koncentrációja.

– Ugye régen volt eső, ez attól is függ, a szeles idő is jobban elősegíti a pollenek terjedését. Azt tudni kell, hogy elsősorban azok a növények okoznak allergiát, amelyek széllel porzódnak. Amelyeket a rovarok poroznak; a színesek, illatosak azok nektárt is termelnek, és ezáltal a pollenszemcsékre ráragad, és sokkal nagyobb a molekulájuk, mint a szél porozta növényeknek – mutatott rá Dr. Szántó Ágnes. Mint hozzátette, áprilisban virágoznak majd a fűpollenek, amelyeknek több típusa is van és egész nyáron tartanak, májusban az akác és a tölgy jelenik meg, ezt követően a gyomnövények jelentek majd problémát, végül a parlagfű érkezik júliusban, amely az első fagy beálltáig eltart.

A szakorvos továbbá elmondta, az allergiának négy alapvető tünete van, amelyből legalább kettőnek “meg kell lennie”: ezek a tüsszögés, az orrdugulás, a vizes orrfolyás és az orrviszketés, de társulhat hozzá szem- és torokviszketés is. Amennyiben legalább két tünet jelentkezik, és legalább 2-3 héten túl (vagy hetente négy napnál tovább) tart, akkor javasolt az allergiavizsgálat. Dr. Szántó Ágnes továbbá hangsúlyozta: bár sok recept nélküli allergiagyógyszer kapható, érdemes kivizsgáltatni, hiszen lehet más is, akár orrpolip vagy orrsövényferdülés is. A betegek ráadásul tájékoztatót és pollen-naptárat is kapnak, amelyben láthatják, mikor is kezdődnek az allergiaszezonok, amelyek előtt érdemes 1-2 héttel gyógyszert használni.

Dr. Szántó Ágnes továbbá kiemelte: bár rohanó világban élünk és nehéz eljutni orvoshoz, a reklámokban megjelenő, allergia ellen is jó orrcseppekkel érdemes vigyázni, hiszen fontos tudni, hogy ezekhez a recept nélküli orrcseppekhez hozzá lehet szokni, így két hétnél tovább nem szabad használni őket.