Hírek Színes

Megnyitotta Karnyó vegyesboltját a Makói Teátrum

Zenés vígjátékkal örvendeztette meg a makói közönséget a MATE: Csokonai Vitéz Mihály történetét, a Karnyóné, avagy a vénasszony szerelme című darabot vitték színpadra a Hagymaházban szombat este.

Csokonai Vitéz Mihály 1799-ben, Csurgón írta meg Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című művét; a komolyságot és abszurd elemeket sem mellőző vígjáték, vagyis tündérmese viszont ma is érvényes üzenettel bír.

Mint Varga Norbert elárulta, nagy feladat volt a színészeknek a szöveg megtanulása, hiszen a darab nyelvezete is a régi korokat idézi, de emellett más kihívásokat is tartogatott a felkészülés.

navigate_before
navigate_next

– Ezt egy tündérjátéknak írta valamikor Csokonai, vagyis úgy kell játszani, mint egy vásári komédiát, ami teljesen más mondjuk az előzőtől, ami egy Rejtői világ volt, ahol egy polgári bohózatot láthatott a közönség, ez egy más műfaj, ez az izgalma egyébként, hogy egy teljesen más műfajba tanuljanak és mutassák meg magukat a színészek – árulta el a társulat művészeti vezetője.

A mostani előadással egy korábbi előadást pótol a MATE, hiszen nemrégiben egy váratlan betegség miatt nem tudták színpadra vinni Karnyóné történetét. Jó hír viszont, hogy az évadban még egy új előadással is készül majd a makói társulat, amelyben újabb arcát mutathatja meg a teátrum: Pálffy Zsófi ifjú drámaíró Búcsúterápia címet viselő modern drámáját májusban viszik színpadra – tudtuk meg Varga Norberttől.