Hírek

A migráció és az oltásellenesség veszélyes kombinációt jelent

Az oltásellenesség és a migráció egymást erősítő veszélyeire figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet. A WHO szerint ismét járványos méreteket ölthetnek olyan rég legyőzöttnek hitt, vakcinával egyébként megelőzhető megbetegedések, mint a kanyaró vagy a torokgyík – írja a Magyar Nemzet.

Az Európába érkezett migránsok és menekültek egészségügyi állapotát elemző kiadványukban azt írják, hogy a menekültek és a bevándorlók egészségügyi kockázatot jelenthetnek a célország lakosságára nézve, de ez – legalábbis a védőoltással megelőzhető betegségek esetében – akkor igaz, ha a befogadó országban nem megfelelő a lakosság védettsége. A kanyaróhoz, a szamárköhögéshez vagy a torokgyíkhoz (diftéria) hasonló, Európában már alig ismert fertőző betegségek terjedése kivédhető, újjáéledése megelőzhető, ha a fogadó országok állampolgárai megkapták a szükséges védőoltásokat, illetve ha az érkezők is részesülnek azokban – mutatnak rá a WHO szakemberei.

Ez utóbbi azért különösen fontos, teszik hozzá, mert jellemzően nincsenek információk arról, hogy egy bevándorló mikor és milyen oltást kapott. Az egészségügyi ellátás alacsony szintje, illetve a rossz életkörülmények miatt ugyanakkor a migránsok eleve sebezhetőbbek lehetnek a fertőző betegségekre. Az Egészségügyi Világszervezet ezért sürgeti, hogy a nemzeti immunizációs ütemtervek alapján az oltási dokumentumokkal nem rendelkező bevándorlók is kapják meg a legmodernebb alapvakcinákat. A ­2017-es WHO-felülvizsgálat megállapítása szerint ilyen program a régióban csak néhány tagállamban létezett.

A menekültek mintegy negyede gyerek, de a feltételezések szerint közülük háromszor annyian nincsenek beoltva például kanyaró ellen, mint ahány német gyerek. A helyzet hasonló Olaszországban és Spanyolországban. A WHO adataiból az is jól látszik, hogy Szíriában például a polgárháború nyomán a korábbi több mint nyolcvan százalékosról ötven százalék alá esett az átoltottsági arány, amit mostanra sikerült 59 százalékra feltornázni. De Euró­pába olyan országokból is rendszeresen érkeznek migránsok, ahol egy másik, védőoltással megelőzhető megbetegedés, a diftéria is járványos méretekben fordul elő.

A WHO szerint jelenleg az oltásellenesség jelenti az egyik legnagyobb veszélyt az egészségre az egész világon. A világszervezet eredetileg azt remélte, hogy 2020-ra teljesen sikerül kiirtani a kanyarót a világban. Ehhez képest aggasztóan emelkedik a kanyarós esetek száma, elsősorban az oltásellenesség terjedése miatt. A WHO már tavaly a védőoltások általánossá tételét sürgette a kanyaró európai terjedésének megfékezése érdekében.

Hasonlóan kritikusnak tartja a helyzetet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, amely arra is rámutat: több olyan országban jelent meg újra a járvány, amelyet korábban kanyarómentesnek nyilvánítottak. Az UNICEF úgy látja: világszerte csökkent az erőfeszítés az egyébként könnyen megelőzhető járvány megfékezésére, pedig a kanyaró súlyos esetben akár halált is okozhat. A mai tétlenség katasztrofális következményekkel járhat holnap a gyerekeink számára – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

A WHO statisztikái szerint 2017-ben Európából kicsivel több mint 25 ezer kanyarós megbetegedést jelentettek, ehhez képest 2018-ban több mint 82 ezret, az emelkedés tehát több mint háromszoros. A kanyaró járványos méretű terjedésére figyelmeztet az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ is. Az ottani szakemberek szerint a betegség elsősorban azon felnőttek és a gyermekek között terjed, akiket nem oltottak be. „Jelentős számú halálesettel járó járvány veszélyezteti azokat az országokat, amelyek korábban megszüntették vagy megszakították a rendszeres védőoltásokat” – figyelmeztetnek.

Magyarországon alig volt ilyen megbetegedés, egész évben 14 beteget regisztráltak. Magyarország, ahol kötelező védőoltási rendszer működik, továbbra is pozitív példa a kanyaró ellen beoltott gyermekek 99 százalékos arányával, ami a legmagasabb egész Európában. Romániában egy évtized alatt 10 százalékponttal 87 százalékra csökkent az átoltottsági arány.

 

Forrás: Magyar Nemzet | Borítóképünk illusztráció.