Hírek Makó

Országos versenyen bizonyíthatnak a Galamb diákjai

A Mezőgazdasági gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen két diák is képviselheti a makói iskolát, emellett egy regionális versenybe is bejutott a Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola két csapata.

– Ennek a versenynek nagyon nagy múltja van; tulajdonképpen azóta van, amióta vannak szakmunkás vizsgák. Ezeket a vizsgákat megelőző vizsgatevékenységnek is mondhatjuk, mivel a vizsgák előszobája – mondta el az országos versenyről Kovács Károly. A diákok felkészítését koordináló mérnöktanár továbbá elmondta: az elődöntök már január környékén el szoktak kezdődni, a gépészek versenyén idén 56-an indultak, ebből 16 fő jutott az országos versenybe. A megmérettetés szóbeli részében az erő- és munkagépek, illetve a vállalkozási ismeretek kerülnek fókuszba, a gyakorlaton pedig a gépekkel kapcsolatosan kapnak majd feladatokat a diákok, a legmodernebb eszközökön, emellett pedig alapfém feladatok is várják őket. Mint Kovács Károly rámutatott, amennyiben a versenyzők 70% feletti eredményt érnek el, úgy a bizottság 100%-ban kiegészíti a pontszámukat, így kitűnő minősítésű bizonyítványt vehetnek át. Az országos megmérettetésben – amely idén Vépen kerül megrendezésre – ráadásul nagy tapasztalata van az iskolának, hiszen minden évben az országos fordulóba jut a Galamb.

Mint Cseszkó Zsolt elmondta, a verseny Gödöllőn zajlott, onnan jutottak a legjobbak közé, a döntőre pedig jelenleg is készülnek. Bozsák Norbert továbbá elárulta, a szakmai oldal könnyebb volt számára a versenyen, nehézséget az anyag- és a vállalkozási ismeretek jelentették. Cseszkó Zsolt a Galamb elvégzése után mérnöki pályán szeretné folytatni tanulmányait, Bozsák Norbert pedig a családi vállalkozásukban helyezkedne el. Érdekesség továbbá, hogy Bozsák Norbert testvére, Bozsák Máté Antal pedig bejutott az ország 24 legjobb gépésze közé a Mezőgazdasági gépészek Szakma Kiváló Tanulója Versenyben.

Az iskola két csapata továbbá bejutott az Országos Szakiskolai Közismereti Komplex Tanulmányi Verseny regionális fordulójába (OSZKTV), ahová összesen 10 csapatot hívtak be.
A tanulók neve: Bakos Tibor 10.c, Fóris Martin 10.c, Kürti László 10.d, Szász Dániel 10.e, Simon Dániel Soma 10.c, Boros Erik 10.c.
Felkészítő tanárok: Malatinszky Georgina és Sipos Márta